2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#választások #országgyűlési választás #aláírásgyűjtés #ajánlásgyűjtés #választás 2022

Idén bárki könnyen leellenőrizheti, hogy behamisította-e valamelyik kamupárt az aláírását

Nagy Donát 2022.01.29. 19:31

Az ajánlásgyűjtés ideje alatt több jelölt is támogatható, ezzel szoktak visszaélni a csalók.

Ahogy 2014-ben és 2018-ban, most tavasszal is egy választó több jelöltet is ajánlhat; ez a többes ajánlás, de majd csak egyre szavazhat április 3-án, írja a HVG. Országos listát pedig majd az a párt állíthat, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni jelöltet állított.

 

Vagyis az ajánlásgyűjtés a jelölt- és listaállítási folyamat fontos része: nemcsak az indulás joga, hanem az egyéni jelölt, de akár pártja politikai jövője is függhet attól, sikerül-e az 500 aláírást összegyűjteni.

 

A lap szerint éppen emiatt a pártok és a jelöltek mindent megtesznek a sikeres gyűjtésért – vannak, akik messzebbre is mennek. 2014-ben már gyakorivá és a kamupártok jellemzőjévé vált az ajánlásokkal való visszaélés. Csomagban adták-vették az állampolgárok személyes adatait, melyeket több párt jelöltjének ajánlóívére is bemásoltak. Mivel egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, a másolás nem mindig feltűnő, mégis törvénytelen:

az ajánlásmásolás- vagy hamisítás személyes adattal visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény.

Most viszont elkészült egy informatikai fejlesztés, ami hamarosan élesben is használható lesz. Az NVI által biztosított, teljesen ingyenes és bárki számára hozzáférhető “többletszolgáltatás” lényege, hogy

február 12-től az állampolgárok online ellenőrizhetik le saját ajánlásaikat – erre Magyarországon most lesz először lehetőségük a választóknak.

Ez a lehetőség a valasztas.hu oldalon, illetve a magyarorszag.hu oldalon keresztül is elérhető lesz a jövőben.

 

Ha kiderül, hogy van egy vagy akár több olyan jelölt a listán, akinek a választó személyesen nem írta alá az ajánlásgyűjtő ívét, akkor csalásról van szó. Ebben az esetben a választó rendőrségi feljelentést tehet a választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával. Igaz, a nyomozás “átfutási ideje” miatt a csaló jelölt könnyen megúszhatja, hiszen mire a nyomozás bizonyíthatná a visszaélést, addigra a már február végén nyilvántartásba vett jelölt elindulhatott a választáson, ami talán már véget is ért.

Címlapkép: MTI / Koszticsák Szilárd

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló