2021. szeptember 28., Vencel

Mindenki ügye

#world trade center #terrotámadás #szeptember 11

Húsz éve érte terrortámadás az Egyesült Államokat

Nagy Donát 2021.09.11. 11:55

Sok minden megváltozott azon a napon.

2001. szeptember 11-én szenvedte el történelme legnagyobb terrortámadását az Egyesült Államok: azon a napon terroristák eltérítettek négy repülőgépet, hárommal belerepültek a World Trade Center (WTC) ikertornyaiba, illetve az Amerikai Védelmi Minisztérium épületébe. New York-ban a WTC-nél háromszáznegyvenhárom tűzoltó halt hősi halált – emlékszik vissza a Katasztrófavédelem.

 

Húsz évvel ezelőtt, magyar idő szerint 14 óra 46 perckor a New York-i Világkereskedelmi Központ északi, tizenhét perccel később pedig a déli tornyába repült bele egy-egy repülőgép. A Pentagon épületébe délután fél négy után hét perccel csapódott be a harmadik légi jármű, míg a negyediket az utasok ellenállása miatt a terroristák Pennsylvania állam területén a földbe irányították. Utóbbi repülő célpontja a Capitolium, vagy a Fehér Ház lehetett. 

maxresdefault-27
Fotó: MTI

A történtek miatt az amerikai légteret több napra lezárták a polgári repülőgépek előtt, a város tűzoltósága kétszáz egységet vezényelt a romokhoz, de a munkában számos szolgálaton kívüli tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember is részt vett. 

 

A támadások következtében több mint huszonötezer ember sérült meg, és a tizenkilenc géprablóval együtt kétezer-kilencszázkilencvenhat ember halt meg, köztük háromszáznegyvenhárom tűzoltó. Többen közülük azért estek áldozatul, mert miután az első torony összeomlott, és a tűzoltóság parancsnokai az épület elhagyására adtak utasítást, a meghibásodott rádiórendszer miatt ez nem jutott el mindegyikükhöz. Akadt olyan New York-i tűzoltó is, aki azért halt szörnyet, mert rázuhant egy, a WTC-ből kiugrott ember. A terrortámadás után azonnal elkezdődött a romok átvizsgálása, a keresés, a mentés, a Ground Zero-t következő év májusára tisztították meg.

 

Idehaza 2002-től Bács-Kiskun megyében a tűzoltók emlékfutással tisztelegtek az elhunyt amerikai kollégák emléke előtt, a Kiskunfélegyháza-Kecskemét közötti távot Dan Daly, egykori New York-i tűzoltóparancsnok több alkalommal is teljesítette. A magyar és amerikai tűzoltók bajtársi kapcsolata jelképéül 2012 januárjában a New York-i tűzoltók négy, a World Trade Center ikertornyaiból származó acéldarabot adományoztak Budapest, Hatvan, Kecskemét és Kiskunfélegyháza tűzoltóságának.

Megemlekzes Hatvanban
Az elhunyt tűzoltók előtt tisztelgő emlékmű Hatvanban, amelybe Bobály Attila beépítette az egykori New York-i Világkereskedelmi Központ acélszerkezetének a darabját is (Fotó: mindenamieger.blogspot.com)
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló