2024. február 24., Szökonap

Mindenki ügye

#oroszország #ukrajna #belarusz #orosz invázió

Hosszú órákon keresztül tárgyalt az orosz és az ukrán delegáció, már a következő alkalmat tervezik

Kovács Dávid 2022.03.01. 08:29

Az orosz delegáció szerint vannak pontok, amelyekben haladást lehet elérni. Napokon belül jöhet a folytatás.

Az orosz és az ukrán tárgyalódelegáció talált olyan pontokat, amelyekben haladás érhető el – jelentette ki az orosz küldöttség egyik tagja, Leonyid Szluckij a Belaruszban hétfőn folytatott, öt órán át tartó kétoldalú tárgyalások után, amelyet az ukrán határ közelében, Hrodna megyében tartottak.

 

Az MTI híre szerint Szluckij az egyik tévécsatornának nyilatkozva közölte: az ukrán fél hajlandó volt az aktuális kérdések részletes megvitatására és az orosz fél meghallgatására, továbbá szó esett a tűzszünetről és Ukrajna demilitarizálásáról is. Bejelentette, hogy két-három nap múlva újabb kétoldalú tárgyalási forduló várható.

 

Az orosz delegáció vezetője, Vlagyimir Megyinszkij azt is elmondta, hogy a következő megbeszélés szintén Belaruszban lesz, a felek a lengyel határnál fognak találkozni. Úgy nyilatkozott, több olyan pontot találtak, "amelyek alapján közös álláspontok prognosztizálhatók". Hozzátette, hogy a küldöttségvezetők a tárgyalási pozícióról konzultálni fognak országuk vezetésével.

 

 

Később a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva lehetségesnek nevezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök, mihelyst kézhez kapta a tárgyalások teljes összefoglalóját, további lépésekről rendelkezik majd.

 

Zelenszkijnek Budapest is jó lett volna

 

A Kreml-szóvivő korábban azt mondta, hogy az ukrán fél választotta ki Gomelt a tárgyalások helyszínéül, ez azonban egy kicsit összetettebb kérdés. Az orosz küldöttséget vezető Megyinszkij vasárnap a minszki orosz nagykövetségen közölte a sajtóval, hogy az orosz fél kezeskedett az ukrán delegáció biztoságáról, amelynek útvonalát szerinte a felek részletesen egyeztették.

 

Megyinszkij bejelentését megelőzően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök  – aki személyesen nem vett részt a tárgyaláson – vasárnap elutasította a gomeli tárgyalásokat, és azt mondta, hogy bármelyik Belaruszon kívüli város megfelel a megbeszélések helyszínéül. "Varsó, Pozsony, Budapest, Isztambul, Baku. Mindegyiket javasoltuk. Bármely más város megfelelne nekünk, amíg nem lőnek ránk rakétákat a területükről" – mondta.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló