2022. november 30., András Andor

Mindenki ügye

#honvédelmi minisztérium #gyakorlat #légierő #magyar honvédség #hadsereg #szalay-bobrovniczky kristóf

Honvédelmi miniszter: Több katonai konvoj fog vonulni az utakon, és a légierő időnként hangosabb lesz

Barna Benedek 2022.07.14. 13:38

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a haderő készenlétének fokozására utasított, majd a közrádióban elmondta, hogy ez mivel fog járni.

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerdán a közösségi oldalán jelentette be, hogy utasítást adott a haderő készenlétének fokozására, amit szerinte az ukrajnai háború mellett a déli határon tapasztalt migrációs nyomás is szükségessé tett. Mint mondta,

honvédeink a következő hetekben, hónapokban többet, intenzívebben, nagyobb kötelékekben fognak gyakorlatozni az ország több pontján. Felgyorsul a kiképzés, és több tartalékost hívunk be."

A tárcavezető csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában erről a lépésről beszélve elmondta: a készenlét fokozása "a hadseregen belülre vonatkozik", a katonák a fegyverhasználatot és az azzal kapcsolatos csapatmozgást fogják intenzívebben gyakorolni.

D__TT20220713006
Szalay-Bobrovniczky Kristóf (Fotó: Kovács Attila / MTI)

Az MTI beszámolója szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf a közrádióban az emberek biztonságára hivatkozott, és arról beszélt, hogy noha az ország békepárti, és arra számítanak, nem fog elérni a magyar határig a háború, mégis "mindent meg kell tenni, hogy erre felkészüljünk".

 

 

Ezzel jár a hadsereg készültségének fokozása


A miniszter az intenzívebb gyakorlatozást azzal indokolta, hogy ugyan az elmúlt években a katonák példásan helytálltak a koronavírusjárvány idején a kórházak biztosításában, az ivóvízszállításban vagy akár a határ mellett, de ezek "nem kifejezetten katonai tevékenységek voltak".

 

Mint mondta: most az változik, hogy az intenzív gyakorlatok a katonák az "alapmesterségükről" fognak szólni. Megjegyezte:

ez azt jelenti, több egyenruhást fognak az emberek látni, az utakon több katonai konvoj lesz látható, és időnként a légierő is hangosabb lesz.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint "előrelátó és jó döntés volt", hogy 2016 körül a kormány úgy határozott, átgondolt haderőfejlesztésbe kezd, ami – mint fogamazott – mostanra "folyamatosan hozza meg a gyümölcsét".

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló