2021. június 13., Antal Anett

Mindenki ügye

#járvány #védettségi igazolvány #utazás

Hivatalos: Szlovákia elismeri a védettségi kártyánkat, elfogadják a kínai és orosz vakcinákat is

Barna Benedek 2021.06.07. 16:03

A Szputnyikkal és a Sinopharmmal oltottaknak is szabad az út.

Szlovákia el fogja ismerni a magyar oltási igazolványokat, illetve elfogadja a koronavírus elleni orosz és kínai oltóanyaggal végzett oltásokat is – számolt be hétfőn az MTI. "Szlovákia ezt már jelezte is Magyarországnak" – mondta Martin Klus szlovák külügyi államtitkár TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerint.

 

A két állam már május végén megállapodott a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről, de akkor Gyimesi György szlovák parlamenti képviselő jelezte, hogy kell néhány nap a helyzet rendeződéséhez.

 

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter hétfőn ugyancsak a koronavírus elleni oltások témájában nyilatkozva azt mondta: országa várhatóan minden külföldi esetében el fogja fogadni az orosz Szputnyik V vakcinával elvégzett oltást, tekintettel arra, hogy az orosz oltóanyag Szlovákiában is engedélyezve van és azt Magyarországon is használják.

Szlovákiában hétfőtől kezdték használni a Szputnyik V orosz vakcinát, korábban csak a Pfizer/Biontech-, a Moderna- és az AstraZeneca-vakcinállal oltottak. Az orosz vakcina beszerzése kapcsán korábban több hétig tartó, kormányátalakításhoz vezető válság is kialakult a négypárti szlovák koalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte azt. Az oltóanyaról a szlovák gyógyszerfelügyelet különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljeskörű szakvéleményt, végül Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni.

Közben a szlovák egészségügyi minisztérium hétfőn bejelentette: terveik szerint már a napokban elkezdik a koronavírus elleni oltások beadását a 12 és 15 év közötti gyerekek korosztályában is.

 

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint hétfőig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 1 millió 821 ezer volt, közülük közel 952 ezren már a második oltásadagot is megkapták.

 

(Indexfotó: pixabay.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló