2022. január 26., Vanda Paula

Mindenki ügye

#óvoda #bölcsőde #gyermekétkeztetés

Új kormánydöntés: emelkedhetnek bizonyos bölcsődei és óvodai díjak

Fehér Buda/ugytudjuk.hu 2021.12.29. 11:33

A központi költségvetési szerveknek is mélyebben a zsebükbe kell majd nyúlniuk.

 

Kedden késő este egy sor olyan rendeletet tett közzé a kormány, amelyekkel törvényeket módosítanak ideiglenesen, élve a veszélyhelyzeti felhatalmazással, írja a HVG.  Az új jogszabály a kisgyermekes családokat érinti.

 

Többet lehet például elkérni

– a bölcsődei díjként,
– és az óvodai gyermekétkeztetési térítési díjként,

ha az intézményt 2020. december 17. után vették nyilvántartásba.


Érdekesség viszont, hogy így az idén indult új bölcsődéknél és óvodáknál eltérnek a nemrég elfogadott törvénytől, mivel a kormány megtiltotta az önkormányzatoknak a 2020 végihez képest minden díjemelést és új díj bevezetését.

gyerekek-óvoda-pixabay
Fotó: pixabay.com

A kedden este elfogadott rendelet a központi költségvetési szervekre is kitér, nekik például az áramért kell majd többet fizetniük. Február 1-től ugyanis a központi költségvetési szerv és közfeladatot ellátó intézménye „nem jogosult az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó árképzési szabályoknak megfelelő áron az egyetemes szolgáltatóval villamosenergia-vásárlási szerződést kötni, valamint a végső menedékes jogintézmény keretében biztosított ellátásra”. 

 

A HVG kiemeli, hogy az egyetemes szolgáltatás a villamosenergia-kereskedelem speciális módja, amelynek keretében hatósági áron és meghatározott szolgáltatási színvonalon vehetik igénybe az áramszolgáltatást az arra jogosult felhasználók. Január elsejétől például a főváros is csatlakozik az egyetemes áramszolgáltatáshoz.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló