2021. október 24., Salamon

Mindenki ügye

#kórház #kásler miklós #egészségügy #műtét

Hiába nyitnak a műtők, nincs orvos, aki elláthatná a betegeket

Székely Zoárd 2021.05.10. 10:30

Több ezren várnak csípőprotézisre és gerincműtétekre.

Egyre hosszabbak a koronavírus-járvány okozta leállások miatt a várólisták: az elmúlt egy évben a szokásos betegforgalom az ötödére csökkent, azaz durván négyötödnyi ellátásdeficit keletkezett, ennek ellenére várhatóan továbbra is csak a legsürgősebb eseteket fogadhatják majd a szakrendelők és a kórházak, mivel egyidejűleg kell fokozni az oltási tempót, fenntartani változatlan kapacitással a kórházak Covid-részlegeit, szabadságra engedni az eddig halálra hajtott orvosokat és a nővéreket, valamint újraindítani a lakossági ellátásokat - számolt be róla a Népszava.

„Minderre egyszerűen nincs elég ember, kapacitás”

– mondta a lapnak az egyik intézmény vezetője.

 

A járvány alatt a kórházak 30–40 százalékkal kevesebb beteget fogadtak, az ellátások leállításával takarékra állított osztályokról, műtőkből vezényelték át az embereket a fertőző betegek mellé. Kásler Miklós frissen kiadott utasítása szerint a Covid-osztályokat egyelőre fenn kell tartani, ugyanakkor az itt dolgozó nővérek és orvosok nem vehetnek részt a nem covidosok ellátásában.

Azaz a jelenlegi enyhülést csak arra lehet kihasználni, hogy kiadják az elmaradt szabadságokat.

Napokon belül újraindulhatnak a halasztható beavatkozások és rehabilitáció az egészségügyben

Május 13-ától újraindulnak az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások, amelyek az egészségügyi szolgáltatónál előre egyeztetett időpontokban, a már bevált egészségvédelmi óvintézkedések betartásával történhetnek - idézi az MTI az emberi erőforrások miniszterének pénteki, Facebookon tett bejelentését.

A normális betegforgalom visszaállításának további akadálya, hogy a szakrendelők jó részén oltópontok működnek, ahol ugyanannak az egészségügynek az alkalmazottai teljesítenek szolgálatot, amelyben békeidőben sincsenek elegen. A fővárosban ráadásul a kapacitásokat tovább szűkítik a tavaly nyár vége óta zajló kórházi felújítások.

 

A miniszter is megszabott korlátokat az újranyitást elrendelő utasításában: továbbra is csak előre egyeztettet időpontban, testhőmérséklet mérés után fogadhatják a betegeket az intézmények, valamint csak az kérheti az ellátását, akinek van érvényes védettségi igazolványa, vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztje, a műtét napján pedig további antigén teszttel kell igazolnia, hogy nem fertőzött.

A teszteket a pácienseknek saját költségükön kell elvégeztetniük.

Vannak azonban kivételek, nem kell kifizetnie a vírustesztet műtét előtt annak, aki önhibáján kívül nem tudta beoltatni magát

 

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvános várólista-felületén például diagnosztikus szívkatéterezésre mintegy 1123, csípőprotézisre körülbelül 6000, különféle gerincműtétekre 1400–1500 beteg várakozik. A lap szerint azonban a valóságban ennél jóval többen is lehetnek az egyes ellátásokra várakozók, miután az adatok két-három hét késéssel kerülnek fel az oldalra, és nincsenek rajta azok, akik a Covid-járvány alatt betegedtek meg, de panaszaikkal nem fordultak orvoshoz.

 

 

Főoldali fotó: MTI / Balogh Zoltán

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló