2022. augusztus 10., Lőrinc

Mindenki ügye

#turizmus #vendéglátás #balaton

Hiába a lazítás, vannak vendéglátóhelyek, amelyek nem tudnak újra kinyitni

Székely Zoárd 2021.06.18. 19:47

Soha nem volt még ilyen nehéz helyzetben az ágazat.

Hónapokon keresztül az volt a gond a vendéglátóiparban, hogy nem fogadhattak vendégeket, most meg az, hogy bár lehet, de több helyen annyira nem találnak munkaerőt, vagy nem tudják kitermelni a korábbinál jóval magasabb bérigényt, hogy inkább lehúzzák a rolót, nem nyitnak ki – nyilatkozták Balaton környéki vendéglátósok a veol.hu-nak.

 

Az egyik étteremtulajdonos meg tudta tartani dolgozóit a második és harmadik hullám idején is, így most ő könnyebb helyzetben van, hogy újra lehet nyitni és sok a vendég. Annyira, hogy a hétvégi és a hétköznapi forgalmuk is jóval több annál, mint amire a tulajdonos számított, így konyhai kisegítő állást hirdetett meg, de alig van jelentkező.

Sok vendéglátósnak gondot jelent a szakemberfelvétel, ugyanis elképesztő hiány van belőlük.

Nemcsak az étteremtulajdonosok vannak gondban, hanem a kisebb egységek, lángososok, büfések is.

Úgy sikerült megoldanom a munkaerő-felvételt, hogy február óta hirdettem az állásokat és mostanra, június közepére betölthettem az üres helyeket, megvan a szükséges létszámunk

– mesélte egy másik vendéglátós.

étterem-mti-balázs-attila
Fotó: Balázs Attila / MTI

Akadnak olyan felszolgálók, akik alkalmanként, például olyan esküvőre, amit az étterem külső helyszínre kitelepülve lát el, beugranak segíteni egy-egy estére, ám már nem szeretnének visszatérni a vendéglátásba. Sokan közülük a kereskedelemben helyezkedtek el, mivel azt tartósan biztosabb ágazatnak érzik, és nem tudják, mit hozhat még a fertőzésveszély ősszel vagy jövőre.

 

Az építőiparba is sokan mentek el dolgozni, ahol megkeresik ugyanazt a bért, mint korábban, de nem kell éjszakánként és hétvégenként dolgozniuk, mellette pedig jut idő a családra is.

Soha nem volt még ilyen nehéz helyzet a vendéglátásban. Vannak olyan étterem- és büfétulajdonos ismerőseim, akik most, amikor már lehetne, ki se tudtak újra nyitni

– mondta a lapnak egy harmadik étteremtulajdonos.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló