Hiába a lazítás, vannak vendéglátóhelyek, amelyek nem tudnak újra kinyitni
Soha nem volt még ilyen nehéz helyzetben az ágazat.
Hónapokon keresztül az volt a gond a vendéglátóiparban, hogy nem fogadhattak vendégeket, most meg az, hogy bár lehet, de több helyen annyira nem találnak munkaerőt, vagy nem tudják kitermelni a korábbinál jóval magasabb bérigényt, hogy inkább lehúzzák a rolót, nem nyitnak ki – nyilatkozták Balaton környéki vendéglátósok a veol.hu-nak.
Az egyik étteremtulajdonos meg tudta tartani dolgozóit a második és harmadik hullám idején is, így most ő könnyebb helyzetben van, hogy újra lehet nyitni és sok a vendég. Annyira, hogy a hétvégi és a hétköznapi forgalmuk is jóval több annál, mint amire a tulajdonos számított, így konyhai kisegítő állást hirdetett meg, de alig van jelentkező.
Sok vendéglátósnak gondot jelent a szakemberfelvétel, ugyanis elképesztő hiány van belőlük.
Nemcsak az étteremtulajdonosok vannak gondban, hanem a kisebb egységek, lángososok, büfések is.
Úgy sikerült megoldanom a munkaerő-felvételt, hogy február óta hirdettem az állásokat és mostanra, június közepére betölthettem az üres helyeket, megvan a szükséges létszámunk
– mesélte egy másik vendéglátós.
Akadnak olyan felszolgálók, akik alkalmanként, például olyan esküvőre, amit az étterem külső helyszínre kitelepülve lát el, beugranak segíteni egy-egy estére, ám már nem szeretnének visszatérni a vendéglátásba. Sokan közülük a kereskedelemben helyezkedtek el, mivel azt tartósan biztosabb ágazatnak érzik, és nem tudják, mit hozhat még a fertőzésveszély ősszel vagy jövőre.
Az építőiparba is sokan mentek el dolgozni, ahol megkeresik ugyanazt a bért, mint korábban, de nem kell éjszakánként és hétvégenként dolgozniuk, mellette pedig jut idő a családra is.
Soha nem volt még ilyen nehéz helyzet a vendéglátásban. Vannak olyan étterem- és büfétulajdonos ismerőseim, akik most, amikor már lehetne, ki se tudtak újra nyitni
– mondta a lapnak egy harmadik étteremtulajdonos.
(Via ugytudjuk.hu)