2024. február 24., Szökonap

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #koronavírus-mutáció #terápia

Hatástalannak bizonyul az új variánsokkal szemben a népszerű koronavírus-terápia

ugytudjuk.hu 2021.02.03. 13:30

Eddig sikeresen használták a gyógyításban, a vírus brit mutációja esetében azonban nem működik.

Több új variánssal szemben sem hatékonyak azok a monoklonálisantitest-alapú készítmények, amiket eddig nagy sikerrel használtak a koronavírusos betegek gyógyításában – írja a Guardian.

 

Többek között Donald Trump is ilyen gyógyszert kapott ősszel, amikor elkapta a fertőzést.

Az antitestkezelés az egyik legígéretesebb gyógymódnak tűnt a koronavírus gyógyítására. Kifejezetten biztonságos eljárásnak számít, és a betegség korai fázisában nagy sikerrel akadályozza meg annak súlyosbodását.

Viszont karácsony környékén, az új variánsok megjelenésével jött a probléma – kiderült, hogy ezek ellen nem hat a kezelés. Ezeknél ugyanis megváltozik a vírus tüskefehérjéje, és ledobja magáról az antitesteket.

Szóval lényegében a legtöbb élvonalbeli antitestes kezelés, amik a koronavírus élvonalbeli kezelési módjai jelenleg, most elestek a dél-afrikai és brazil variánsokkal szemben

– mondta Nick Cammack, a brit Wellcome munkatársa.

 

A GlaxoSmithKline antitestes kezelése működik ezek ellen a variánsok ellen is, de a brit változattal szemben hatástalan. Cammack szerint a vírus folyamatos mutálódása mellett egyetlen jelenlegi gyógyszer sem lesz túl sokáig hatékony.

 

A kutatóknak most az a feladata, hogy megtalálják a vírusnak azokat a régióit, amik nem mutálódnak, és támadhatóak az antitestekkel.

korona mti Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly / MTI

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló