2022. december 3., Ferenc Olívia

Mindenki ügye

#benzin #benzinár #benzinkút #üzemanyagár #ársapka

Benzinárstop: három kút zárt be egy hét alatt, de a java még csak ezután jöhet majd

Kovács Dávid 2022.02.07. 10:40

Ha marad az ársapka, láncreakciószerűen mehetnek tönkre a kisebb kutak – figyelmeztetnek a szakértők.

Február első hetében három töltőállomás is bezárt a hatóságilag szabályozott, 480 forintban maximalizált benzinár miatt, derül ki a Holtankoljak.hu oldalán megjelent hatodik heti üzemanyagárváltozás-előrejelzésből.

Több ok miatt is emelkedő pályára állt a Brent típusú olaj ára héten. A tőzsdei mozgások, majd egy kibertámadás az európai olajközpont ellen....a hordónkénti árat átrepítette a 90 dolláros szinten, elemzők szerint ezek után nagyon gyorsan itt lehet a tartósan 100 dolláros olajár. Nyilván ez felhasználói oldalról senkinek sem jó, de a jelen helyzetben különösen a benzinkutakat érinti negatívan a dolog, hiszen a 480 forintos ársapka miatt a nagykereskedelmi árak emelkedését nem tudják lekövetni a kiskereskedelmi árakban

– magyaráza a portál.

 

Ha tovább emelkedik a Brent típusú olaj ára, a kormány pedig úgy dönt, hogy február 15. után is marad a benzinárstop, az több kisebb benzinkutat is csődbe vihet, erre figyelmeztetett a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó is az ATV-nek nyilatkozva.

 

Tállai András pénzügyi államtitkár hétvégi közlése szerint eddig kétezer kútból tizenkettő nem tartotta be a 480 forintos ársapkát. Az MTI a hétvégén arról írt: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal november 15-től ellenőrizte a kutakat, és eddig összesen 3,2 millió forintnyi bírságot szabtak ki azokra, akik nem tartották be az előírásokat.

 

Ha ezek közül valamelyik benzinkutat újra jogsértésen érik, azt akár fél évre be is zárhatják, Tállai szerint eddig azonban még nem fordult elő ilyen.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló