2023. június 5., Fatime

Mindenki ügye

#koronavírus #operatív törzs #müller cecília #vakcina #oltás #szputnyik v #sinopharm #who

Hamarosan Szputnyik-vakcinára is lehet majd időpontot foglalni, de nem mindenkinek

Barna Benedek 2021.05.04. 13:12

SMS-t fognak kapni azok, akik kérhetnek időpontot az orosz vakcinára.

"Elérkeztük az egyéni felelősség szakaszába. Mindenkinek biztosított a lehetőség, hogy felvegye az oltást, és ez minél gyorsabban történik, annál gyorsabban állhat vissza az élet a normális kerékvágásba" – mondta György István államtitkár, az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján az Infostart beszámolója szerint.

 

Az országos oltási munkacsoport vezetője jelezte: a magyar lakosság 43 százalékát már legalább egyszer beoltották. A regisztráltak száma 4,725 millió fő, 80 százalékuk kapott már vakcinát.

Az online időpontfoglalóban továbbra is Sinopharm és AstraZeneca foglalható, de György István elmondása szerint hamarosan 200 ezer Szputnyikot is elérhetővé tesznek, de csak azok kapnak oltást, akik a foglalásról SMS-t kapnak.

Ahogy már előző nap is elmondták, a most érkezett 333.450 Pfizer-oltás nagyobb része a második körös oltásokhoz szükséges. A többit a regisztrált 16-18 éveseknek szánják, időpontoglalás lesz nekik is.

 

Megkezdődik a Magyarországon élő külföldiek oltásának az előkészítése is: keddtől elindult a regisztrációjuk, az oltással kapcsolatban később tájékoztatnak a részletekről. A külhoni magyarok is regisztrálhatnak az oltásra, de az oltásukat csak akkor kezdik el, ha az országban regisztráltak közül mindenkit beoltottak.

gyorgy-istvan-muller-cecilia-korona-gov
Kép forrása: koronavirus.gov.hu

Müller Cecília a tájékoztatón elmondta: Magyarországon továbbra is a brit mutáns dominál, amely súlyos megbetegedést képes okozni. Az országos tisztifőorvos szerint a számok még arra figyelmeztetnek, hogy a járványnak még nincs vége, a harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk.

 

A tisztifőorvos azt is megemlítette, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állást foglalt a Magyarországon is használt Sinopharm-vakcinával kapcsolatban. Ennek tartalmára nem reagált, csak annyit jegyzett meg, hogy hétvégére várják a WHO ajánlását, és ha a szervezet felveszi az oltóanyagok listájára, akkor ez lesz az első keleti vakcina, amelynek a használatát nemzetközileg támogatják. (A WHO állásoflalásáról Dobson Szabolcs gyógyszerész-engedélyezési szakértő, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense írt összegzést, melyből kiderül, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint egyelőre nem teljesen bizonyított, hogy az idősek körében milyen védettséget ad a kínai oltóanyag.)

 

Szólt ugyanakkor arról Müller Cecília, hogy a fürdők újranyitásához különleges ajánlást és szabályozást hoztak létre, de arra is szükség van, hogy a védettségi igazolvány birtokában érkező látogatók óvatosak legyenek, és tartsák be a távolságtartási szabályokat, valamint a megszokott óvintézkedéseket, így a lábmosó vagy a zuhany használatát.

 

(Indexfotó: Vasvári Tamás / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló