2024. április 25., Márk

Mindenki ügye

#nyitrai zsolt #hadházy ákos #gondosóra

Hadházy Ákos szerint a legalapvetőbb információk sem derülnek ki a 104 milliárd forintos Gondosóra programról

Csarnó Ákos 2024.03.26. 09:50

Nyitrai Zsolt hallgat.

 

A kormánypropaganda állításain túl semmilyen, még a legalapvetőbb információk sem derülnek ki a Gondosóra program részleteiről – írta meg a nepszava.hu. Az uniós támogatásból finanszírozott, 104 milliárd forintos projekttel összefüggésben Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója rendszeresen sikertörténetről számol be, azonban a lap konkrét kérdéseire nem válaszol. A hónap közepén, amikor az Országos Polgárőr Szövetséggel együttműködési megállapodást írt alá a Miniszterelnöki Kabinetiroda nevében, azt mondta: már „csaknem” 600 ezren regisztráltak, és „a Gondosóra szolgáltatás az elindítása óta csaknem hétezer életet mentettek meg”.

 

A portál Nyitrai Zsolthoz illetve a gondosora.hu weboldalt üzemeltető Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft.-hez fordult azzal a kérdéssel, hogy konkrétan milyen életveszélyes helyzeteket oldottak meg, hol van a „száz főt alkalmazó diszpécserközpont”, és mennyibe kerül egy óra. Válasz nem érkezett. 

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő problémásnak tartja a programot ezért az Európai Csalás Elleni Hivataltól (OLAF) kérte az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzését és vizsgálatát.

 

A lapnak a politikus úgy fogalmazott: a látszólag az idősek védelmét szolgáló szociális intézkedés valójában a Fidesz egyik propagandaeszköze. Szerinte ezt bizonyítja, hogy az óra a miniszterelnök levelével együtt érkezik, szociális szervezetek munkatársai helyett fideszes képviselők, aktivisták csöngetnek be idős emberekhez. A rendszer informatikai hátterét a 4iG dolgozta ki és biztosítja, a mi a NER egyik csúcsvállalata. Szrinte a Gondosóra alkalmas arra, hogy a helymeghatározás segítségével akár a választás napján megfigyelje az idős embereket.

A Gondosóra-program 2022 tavaszán indult el. A 65 évesnél idősebb jelentkezők és regisztrálók egy olyan, okosórához hasonló eszközt kapnak ingyen, amelyet nyakban vagy karon hordhatnak, és amely lehetővé teszi, hogy egyetlen gomb megnyomásával kapcsolatba kerüljenek az éjjel-nappal működő diszpécserszolgálat munkatársaival – foglalta össze a lap.

indexkép: Nyitrai Zsolt facebook

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló