2021. december 6., Miklós

Mindenki ügye

#koronavírus #zárlat #kormányinfó

Kormányinfó: hétfőtől március 22-ig bezár az összes üzlet és szolgáltatás, az iskolák áprilisig

2021.03.04. 10:43

Gulyás Gergely bejelentette, hogyan állítaná meg a kormány a járvány harmadik hullámát. Két hétig lényegében bezár az ország, de utána az ígéretek szerint jöhet az enyhítés.

Erősebb a járvány harmadik hulláma, mint a második, emiatt a kormány új döntéseket hozott - jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki elmondta, a kormányülés még tart, hogy döntsenek a részletkérdésekben, ezekről legkésőbb holnap reggel számolt majd be rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök.

 

Gulyás elmondta, az elmúlt három napban gyorsan növekszik az elhunytak, a fertőzöttek és a lélegeztetőgépen lévő betegek száma. A szakemberek szerint a terjedés sebessége nő, a reprodukciós ráta pedig az egyik legmagasabb Európában. Gulyás szerint hiába zajlik az oltás az országban, egyelőre nem tudjuk a kellő védettséget kialakítani a következő hetekben, csak a kontaktusszámok radikális csökkentése használhat. Ha most nem zárnánk, a nyitás időpontja is későbbre tolódna, és radikálisan nőne a fertőzöttek és az elhunytak száma a miniszter szerint. A kormány tehát a következőkről döntött:

 

- Az óvodákat és általános iskolákat április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárják, a digitális oktatás részleteit még kidolgozza az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A középiskolák és felsőoktatási intézmények továbbra is zárva maradnak.

 

- Március 8-tól 22-ig két hétre bezár minden üzlet, ez alól kivételek az élelmiszerboltok, a drogériák, a patikák és a benzinkutak.

 

- Ugyanebben az időszakban minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások.

 

- Ugyanebben az időszakban a konditermek bezárnak, az igazolt sportolók meccsei, edzései zárt kapuk mögött kerülnek megrendezésre. Minden szabadtéri sporttevékenység engedélyezett, ahol biztosítható a másfél méteres védőtávolság. A parkok és arborétumok nyitva maradnak.

 

- Ahol otthoni munkavégzésre van mód, arra kérik a munkáltatókat, hogy álljanak át arra.

 

- A maszkhasználat kötelező lesz mindenhol, szabadtéren is.

 

- A szállodákra, vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményeket kiterjesztik minden vállalkozásra, akiket a mostani zárlat érint.

 

- A fenti szabályok március 8-22-ig érvényesek. A nyitás március 22-től meg fog kezdődni, de ütemezetten, az oltás függvényében.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló