2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#gulyás gergely #kormányinfó

Gulyás: Brüsszel nyíltan támadja a rezsicsökkentést

Székely Zoárd 2021.10.21. 12:16

A miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, az Európai Bizottság rossz energiapolitikát folytat, ezért a V4 országokkal együtt vétózni készülnek.

Jövő hét szerdán lesz rendes kormányülés. Az okot az adta, hogy ma kezdődik a brüsszeli uniós csúcs, három fő témával. A legfontosabb az energiaárak kérdése, egyfajta rezsikérdés van mindenhol Európában

– mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. Az energiaárak kérdésén kívül a migrációval kapcsolatban is fontos viták lesznek, valamint a lengyel alkotmánybíróság döntése is kiváltott vitákat.

Az energiaárakkal kapcsolatos magyar álláspont az, hogy az elmúlt hónapokban drámaian megnőttek az energia árak. Ez nyílt támadás a rezsicsökkentés ellen

– hangsúlyozta Gulyás.

 

Elmondása szerint az Európai Bizottság átgondolatlan energiapolitikát folytat és valójában nem a klímavédelem, hanem a versenyképesség drámai csökkentése miatt erőlteti a hagyományos energiatermelés leépítését. Emellett kiemelte, hogy Magyarországon kívül mindenhol emelkedett a rezsi ára.

A V4-es országok az ilyen javaslatokat meg fogják vétózni

– szögezte le a miniszter, majd számszerűsítette, hogy ha piaci árak lennének, akkor a magyar családok ma egy évben 386 ezer, vagyis havonta 32 ezer forinttal fizetnének többet, mint a jelenlegi rezsicsökkentett árak mellett.

Gulyás Gergely - mti fotó Koszticsák Szilárd

 

A migránskérdés kapcsán arról beszélt, hogy Brüsszelnek segítenie kell megvédeni a határokat, a magyar kormánynak pedig az a kérése, hogy vissza lehessen állítani a tranzitzónákat, és azt szeretnék, hogy a menekültstátuszról az unió területén kívül lehessen dönteni.

 

A rekordmagas benzinár is szóba került a kormányinfón, az ATV riportere kiemelte, hogy Horvátországban befagyasztják egy szintnél az árakat, és azt kérdezte, hogy itthon is tervez-e bármilyen segítő intézkedést a kormány.

A kormány korábban alkalmazott ilyen lépést a jövedéki adó tekintetében, a kőolaj árának emelkedésével párhuzamosan csökken a jövedéki adó. A magyar árak még így is a legolcsóbbak Európában. Egyelőre figyeljük a benzinárat, hoztunk korábban intézkedést, ez csökkenti az árakat. A kormány, ha szükséges, mindig tud új intézkedéseket hozni

– részletezte válaszában a miniszter.

 

Márki-Zay Péter azt akarja, hogy Gyurcsány Ferenc pártjának legyen a legnagyobb frakciója a parlamentben"

– válaszolta arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az előválasztás eredményéről. Azt egyelőre nem árulta el, hogy lesz-e miniszterelnök-jelölti vita Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között.

 

Mivel Romániában alacsonyabb az átoltottság, és sokkal rosszabbak a számok, az RTL Klub arra volt kíváncsi, Gulyás nem lát-e járványügyi kockázatot abban, hogy ehhez képest a Békemenetre buszokkal hoznak szimpatizánsokat Romániából.

Én óvatosságot javasolnék abban, hogy Erdélyből, Románia területéről ilyen tömegrendezvényekre bárki sokakat hozzon. Látjuk, mi a baj Romániában, az átoltottság is az egyik legalacsonyabb Európában. Ilyen alacsony átoltottságú országnál jobb az óvatosság

– felelte Gulyás.

 

Korábban a Magyar Tudományos Akadémia és Müller Cecília országos tisztifőorvos is azt javasolta, hogy zárt térben viseljenek az emberek maszkot. Ennek kapcsán annyit mondott a miniszter:

Úgy gondoljuk, hogy Magyarország polgárai felnőttek, ezért ha úgy dönt, hord maszkot. Mi ilyen döntést kötelező módon nem hoztunk. A jelenlegi járványügyi adatok okot adhatnak aggodalomra, de a politikai nagygyűlések nem jelentenek kockázatot.

Állítása szerint nincs konkrét adat arról, hogy a kórházba került covidosok közül hányan voltak korábban beoltva.

 

 

Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló