2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#oroszország #felmérés #gáz #megújuló energiaforrás #greenpeace #energia #egergiafüggőség

Greenpeace: A magyarok többsége nem kér az orosz energiafüggőségből


Ehelyett függetlenséget, megújulókat, és energiahatékonyságot akarnak.

azonnalipp

A magyarok több mint háromnegyede – 78 százaléka – úgy véli, hogy itthon kellene megtermelnünk az energiaszükségletünket, és nem szabadna más országoktól függenünk

– derül ki a Greenpeace megbízásából készült friss közvéleménykutatásból.

gp-1

Konkrétan az orosz gáztól való függés csökkentését a megkérdezettek 69 százaléka tartja szükségesnek, és csak 22 százaléknyian nem értek ezzel egyet.

gp-2

A kutatás arra is rákérdezett, hogy mennyire kellene az egyes energiaforrásokra alapznia Magyarországnak a jövőben. A válaszadók 80 százaléka tartotta fontosnak a megújuló energiaforrásokat. A földgáznak 41, az atomenergiának 36 százalék szánna szerepet a magyar energiamixben; az olajnak 20, a szénnek mindössze 12 százalék.

gp-3

A válaszadók 70 százaléka szerint a kormánynak is a megújuló energiaforrásokat kellene támogatnia az energetikai fejlesztések során, 58 százalékuk szerint aktívan támogatnia kellene az energiahatékonysági és -takarékossági beruházásokat is.

 

Perger András, a Greenpeace klíma- és energiaügyi kampányosa szerint

ideje lenne, hogy a kormány is észrevegye, amit már szerint a magyarok már megértettek:

hogy nem az orosz vagy máshonnan származó fosszilis energiaforrások at kell „hajhászni”, hanem azokat a rendelkezésre álló technológiákat kell igénybe venni, amelyekkel gyorsan és olcsón csökkenthetjük az energiaigényünket, az energiaellátásunkat pedig a békés, tiszta, itthon is elérhető, megújuló forrásokra alapozhatjuk.

 

A nemre, életkorra, településtípusra és iskolai végzettségre reprezentatív felmérést a Greenpeace Magyarország megbízásából a Policy Solutions elemző intézet készítette a ZRI Závecz Research közvélemény-kutatóval közösen. Az adatfelvétel 2022. március 21. és 27. között, 1000 fő bevonásával történt.

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

 

 

Képek forrása: Freenpeace; Indexfotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló