2024. április 17., Rudolf

Mindenki ügye

#zöldfül #klímavédelem #térkép #google maps

Környezetbarát útvonalakra fogja terelni a sofőröket a Google Maps

2021.03.31. 15:05

Hamarosan a legkevesebb kibocsátással járó út lesz az alapértelmezett a szolgáltatásban.

A Google Maps a kevesebb károsanyag-kibocsátással járó útvonal felé fogja terelni a szolgáltatást használó sofőröket. A tervek szerint a térkép- és útvonaltervező szolgáltatás algoritmusa az ajánlott útvonal megtervezésekor az elérhető közlekedési adatok alapján figyelembe fogja venni azt is, hogy melyik útvonal a legkevésbé ártalmas a klímának, és azt fogja javasolni – írja a BBC cikke nyomán a 444.hu.

 

A funkció hamarosan elérhető lesz az Egyesült Államokban, de készülnek a globális bevezetésére is, amelyet követően a legkevesebb kibocsátással járó út lesz az alapértelmezett út a Google Maps útvonaltervezőjében, amíg a felhasználó ki nem kapcsolja ezt a funkciót. Ha egy alternatív útvonal lényegesen gyorsabbnak ígérkezik, akkor a Google azért fel fogja hívni erre a lehetőségre a felhasználók figyelmét, és mindkét útvonalnál megmutatja a várható kibocsátási mennyiséget is. A Google Maps termékfejlesztési igazgatója, Russel Dicker egyébként azt nyilatkozta, hogy arra jutottak: az ajánlott útvonalak nagyjából felénél lenne kevesebb kibocsátással járó alternatíva, ami semmivel vagy szinte semmivel lenne csak hosszabb a sofőrök számára.

 

Júniustól a Google arra is figyelmeztetni fogja az autósokat, ha olyan zónán hajtanának át, ahol bizonyos típusú, nagyobb kibocsátású autók forgalmát korlátozták. Ilyen zónákra már Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban is akad példa. 

 

A Google Maps ezen kívül azt tervezi, hogy jobban összevonja azt a felületet, ahol az autós utazást a kerékpáros, gyalogos, tömegközlekedéses alternatívákkal lehet összehasonlítani (ezek ugyanis jelenleg külön kattintás után, egyesével érhetőek el).

 

 

 

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló