2024. június 16., Jusztin

Mindenki ügye

#üzemanyagár #független benzinkutak szövetsége

Független benzinkutak: a 100 milliárd forintot is meghaladja a veszteségünk

Csarnó Ákos 2022.11.09. 08:04

Sok üzemeltető eddig csak ígéretet kapott a kormányzati kompenzációra, de pénzt azt nem.

 

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy tagságunk okt. 27-i gyűlésén megvitatta és értékelte a kormányzat augusztusi ígéretének teljesülését a kisbenzinkutakat megillető, jogszabályban meghatározott támogatás késedelmes kifizetésével kapcsolatban, és értékelte a kisbenzinkutak helyzetét - írja szerkesztőségünkhöz eljutatott kozleményében a Független Benzinkutak Szövetsége.

 

Sajnálattal állapítottuk meg, hogy a kormányzat ígérete a kifizetések augusztus végéig történő teljesítéséről álom maradt. Annak ellenére, hogy szeptember és október hónap folyamán történtek kifizetések, a mai napon még jelentős számban vannak olyan tagjaink, akik még mindig nem kaptak semmit, és több olyan tagunk is van, aki a Támogató Okiratot ugyan már megkapta, de pénzt még nem.

 

Sajnálattal kellett azt is megállapítanunk, hogy 2022. IV. negyedévre vonatkozóan még döntés sem született a támogatás mértékéről, a kifizetés módjáról, határidejéről, felelőséről, a szükséges pénzügyi keret rendelkezésre állásáról.

 

Értékelve a kisbenzinkutak helyzetét azt kell megállapítanunk, hogy a támogatás hiányában arról kell döntenünk, hogy a hatósági nagykeráron (480,-Ft/liter) beszerezhető, és hatósági kisker áron (480,- Ft/liter) eladható üzemanyagon keletkező rezsiköltségeket ( beleértve az államnak fizetendő extraprofit adót(!) is ) milyen forrásból tudjuk fedezni. Sajnos, ezt kizárólag úgy tudjuk megoldani, hogy napról napra kevesebb árút vásárolunk, és az így felszabaduló forgóeszközöket feléljük. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a folyamat természetes következménye a hatósági áras termékek kifogyása lesz. A készlethiányt pedig csak úgy lehet egyensúlyba hozni a szabályozás által ránk erőltetett kényszerű nyitvatartással, ha egyre növekvő mértékű, napi szintű mennyiségi korlátozást vezetünk be.

 

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a kormány eddig öt alkalommal foglalta rendeletbe az üzemanyagokra vonatkozó ársapka végének időpontját, majd négy alkalommal ezt megváltoztatta. Szeretnénk, ha a meghirdetett ötödik dátum már valós lenne. Tartalékaink már régen nincsenek, veszteségeink közelítik, el is érhetik a 100Mrd forintot.

 

Sajnálattal kell azt is megállapítanunk, hogy az ünnepi hétvége elmúltával a helyzetünk, elégtelen ellátásunk nem változik semmit. Kérjük vásárlóink megértését és türelmét, de a képlet egyszerű: a meg sem kapott pénzből meg sem vett áruval senkit sem tudunk kiszolgálni – viszont nyitva lenni kötelező.

 

Reméljük, a kormányzat illetékesei is megértik a helyzet komolyságát, és megértik, hogy az ellátás biztosítása tőlünk nem várható, nem rajtunk múlik.

 

indexkép: Getty Images

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló