2024. június 22., Paulina

Mindenki ügye

#időjárás #kánikula #hőségriasztás

Fokozódik a forróság: a legmagasabb szintű hőségriasztás lép életbe szerdától

Kovács Dávid 2022.08.16. 19:08

Pénteken a napi melegrekord is megdőlhet.

 

Harmadfokú, azaz a legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére szerdán nulla órától péntek éjfélig az országos tisztifőorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlására.

 

Az NNK és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság MTI-hez eljuttatott közös közleményében felhívták a figyelmet, hogy a hőség megviseli a szervezetet, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást.

A szabadságukat vízparton töltőknek azt javasolják: a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intették, mert rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

Kiemelték a napsugárzás elleni védekezés fontosságát is, különösen a gyermekeknél. Magas faktorszámú naptej használatára biztattak, amellyel időről időre újra be kell kenni a gyermeket, főleg ha a vízben játszanak. Napégés esetén a bőrfelület hűsítését és bőrnyugtató készítménnyel való kezelését tanácsolják, napszúrás tünetei esetén – fejfájás, hányinger, hányás, levertség – pedig bőséges folyadékbevitelt, fájdalomcsillapítást és a napsugárzástól védett helyen tartózkodást javasolják.

 

Hangsúlyozták: továbbra is tűzgyújtási tilalom van az egész országban, tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. Jelezték: idén már 14 ezer szabadtéri tűz volt. A kertben bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni nem tilos, de amíg ennyire meleg és száraz az idő, inkább senki ne gyújtson tüzet a szabadban – kérték.

 

Pénteken megdőlhet a napi melegrekord

 

Az Időkép előrejezése szerint szerdán 31 és 36 fok közé melegszik a levegő, csütörtökön azonban tovább fokozódik a kánikula, 33 és 38 fok közötti maximumokra van kilátás, pénteken pedig az ország keleti részén lesz a legmelegebb, ahol 36-40 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

 

Noha országos szinten a csütörtök lesz a hét legmelegebb napja, az Időkép szerint pénteken azonban megdőlhet a 39,2 fokos napi csúcs, amit az OMSZ hivatalos adatbázisa szerint 1946-ban mértek Debrecenben. A csütörtökre vonatkozó melegrekord (1946, Fügöd, 39,6 fok) viszont nincs veszélyben.

 

(Címlapkép: hőmérő a debreceni Kossuth téren; Czeglédi Zsolt / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló