2024. június 17., Laura Alida

Mindenki ügye

#fidesz #deutsch tamás #európai parlament #donáth anna #ujhelyi istván #orosz invázió

Hiába tagadta Deutsch Tamás, a Fidesz is megszavazta a Paks2 leállítását az Európai Parlamentben

Kovács Dávid 2022.03.02. 10:00

A fideszes képviselők is támogatták az orosz agressziót elítélő határozatot az EP-ben. Deutsch ugyan hazugságot kiáltott, de többen is rávilágítottak, hogy téved.

Az Európai Parlament megszavazta azt a határozatot, amelyben a képviselők elítélik az orosz agressziót Ukrajna és Európa ellen, közölte Donáth Anna momentumos EP-képviselő kedd délutáni Facebook-bejegyzésében.

 

Az online, magyar nyelven is elérhető állásfoglalásban többek között az is szerepel, hogy az EP szorgalmazza, hogy "haladéktalanul tiltsák be az orosz ellenőrzés alatt álló beruházási alapok és bankok, például a Nemzetközi Beruházási Bank működését az EU-ban", illetve hogy felhívja a tagállamokat, "szüntessenek be az Oroszországgal a nukleáris területen folytatott minden együttműködést, különösen a Roszatommal és leányvállalataival való együttműködést, beleértve az Oroszországgal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében folytatott együttműködést, valamint szüntessék meg vagy vonják vissza a Roszatom valamennyi leányvállalatának működési engedélyét”.

 

Mivel az állásfoglalást a Fidesz európai parlamenti képviselői is megszavazták, egy másik magyar EP-képviselő, Ujhelyi István azzal a felütéssel számolt be a történtekről, hogy a fideszes EP-képviselők is támogatták a Paks2 leállítását, valamint az orosz kémbanknak nevezett Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elleni fellépést.

 

Erre hamarosan reagált Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő is, aki a reakciónak szánt Facebook-posztjában hazugságnak nevezte Ujhelyi szavaiat.

Ujhelyi reggel azt hazudta, hogy a Fidesz nem fogja majd megszavazni az ukrajnai háborús konfliktussal kapcsolatos EP határozatot. Megszavaztuk.
Ujhelyi este azt hazudta, hogy “támogatta a Fidesz a Paks2 leállítását”. Ellene szavaztunk.
Nem támogattuk a határozat azon részeit, amelyek a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztethetik
– írta a bejegyzésében.
 
Deutsch szavaira Ujhelyi egy újabb bejegyzéssel reagált, amelyben egy képernyőfelvételt is megosztott a fideszesek igenlő szavazatairól a teljes dokumentum végszavazásánál.

 

❌ Deutsch Tamás szerint hazudok arról, hogy megszavazták a szankciókkal teli állásfoglalást, benne a Roszatommal...

Közzétette: Ujhelyi István dr. – 2022. március 1., kedd

 

A szavazásról szóló jegyzőkönyv egyébként szintén azt igazolja, hogy a Fidesz EP-képviselői – köztük Deutsch Tamással – valamennyien megszavazták a végleges nyilatkozatot.

 

Az EP sajtóreferense az Rtl.hu kérdésére ugyancsak megerősítette, hogy a Fidesz a roszatomos résszel együtt szavazta meg a végleges indítványt. Mint mondta: három módosításról szavazott külön a parlament, de ezek más részekről szóltak, ezekből egy elbukott, kettő átment, a Fidesz mindkét esetben igennel szavazott.

 

A sajtóreferens szerint ezek után lett volna a szavazólapon további szavazás, amiben a roszatomos bekezdésről mondatonként voksoltak volna. Itt lett volna lehetősége a fideszes EP-képviselőknek kiszavazni ezt a mondatot, ám mivel előtte elfogadták a módosítókat, ez lett a teljes, végső szöveg, okafogyottá vált az egyes részekről való szavazás. Tehát külön nem is volt szavazás erről a részről, és a Fidesz végül annak tudtában szavazta meg a szöveget, hogy az benne maradt – írja az Rtl.hu.

 

Deutsch Tamás azóta nem reagált az ügyre, a DK viszont igen, közleményükben azt írták: azzal, hogy az Európai Parlament megszavazta a Putyin-ellenes szankciókat, mielőbb ki kell utasítani az orosz kémbankbot és ki kell szállni Paks II.-ből. "Orbánnak egyszer és mindenkorra be kell fejeznie a pávatáncát. (...) Ma ismét meghátrált és beismerte katasztrofális külpolitikáját" – áll a párt honlapján is elérhető közleményben.

 

 

(Indexkép: Deutsch Tamás Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló