2021. April 11., Leó Szaniszló

Mindenki ügye

#koronavírus #mutáns #india

Fertőzőbb és ellenállóbb koronavírus-mutáns tűnt fel, amely még a britnél is rosszabb lehet

2021.3.24. 13:51

Ahogy elhúzódik a világjárvány, egyre több és több kórokozó-variáns tűnik fel. Most épp egy olyan, amely nem csak könnyebben terjed, de az emberi test nehezebben is küzd ellene.

Több mint tízezer vírusminta genetikai elemzésével 771 mutáns variánst mutattak ki Indiában, köztük egy olyan új variánst is, melyen kétféle mutációt is megfigyeltek, így az egyszerre fertőzőbb és ellenállóbb a szervezet imunválaszával szemben, jelentette a BBC az indiai egészségügy minisztérium felügyelete alá tartozó, tíz nemzeti laboratóriumot összefogó Indian SARS-CoV-2 Consortium on Genomics vizsgálatai alapján - írta szemléjében a 444.hu.

 

A kutatók beszámolója szerint India nyugati Maharashtra államában fedezték fel azt a variánst, melynek tüskefehérjéjén kétféle mutációt - az E484Q és az L452R jelzésűt - is megfigyeltek. A kutatók szerint egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy az új variánsok megjelenése miatt van újra felfutóban a járvány Indiában, de szükségesnek látják a helyzet folyamatos nyomon követését, mert "az, hogy ez eddig még nem történt meg, nem jelenti, hogy a jövőben" ne terjedhetne el ez a variáns.

corona-pixabay (1)

Mivel a vírusvariánsok közül azok tudnak a leginkább szaporodni, melyek fertőzőbbek, vagy amik ellen az emberi szervezet kevésbé hatékonyan tud védekezni, egy egyszerre fertőzőbb és ellenállóbb variánsnak igen jó esélye van az elszaporodásra. Így vált domináns mutációvá Európában a fertőzékenyebb brit variáns, és ezért terjed globálisan is az ellenállóbb dél-afrikai változat is.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló