2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#mi hazánk #parlament #kövér lászló #dúró dóra #horthy miklós

Felavatták Horthy Miklós szobrát Dúró Dóra parlamenti irodájában

Barna Benedek 2022.08.30. 15:00

Kövér László fideszes házelnök hivatala nem tiltotta meg a szoboravatást, arra hivatkozva, hogy az Országgyűlés alelnökének döntése, hogyan rendezi be az irodáját.

 

Ahogy azt portálunk is megírta, a Mi Hazánk hétfőn bejelentette, hogy kiállítják a Magyarországot 1920 és 1944 között kormányzó Horthy Miklós szobrát alelnökük és képivselőjük, az Országgyűlés alelnöki posztot betöltő Dúró Dóra irodájában. A szélsőjobboldali párt terve ellen Kövér László házelnök hivatala nem tiltakozott – az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkoztak, hogy nem szólhatnak bele, hogyan rendezi be az irodáját Dúró Dóra –, így kedden felavathatták a kormányzó mellszobrát.

duro-horthy-fb
Kép forrása: Dúró Dóra / Facebook

A HVG beszámolója szerint Novák Előd, a Mi Hazánkj másik alelnöke (és Duró Dóra férje) az eseményt megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Horthyt lehet ugyan kritizálni, azonban az eredményeit elvitatni lehetetlen. A Demokratikus Koalíció hétfőn "náci provokációnak" nevezte a szoborállítást, amire most Novák úgy reagált, hogy a DK meg szivárványzászlót tűzne ki a parlamentre, ha kormányra kerülne (amivel lényegében egyenlőségjelet téve a melegjogok melletti kiállás és a kormányzó éltetése között – a szerk.).

 

Toroczkai László pártelnök pedig a Fidesznek szúrt oda, akik szerinte úgy nevezi magát nemzeti pártnak, hogy közben a Horthy-kérdést és a Trianon-kérdést „nem rendezte”. A Mi Hazánk vezetője szerint a nemzet felkészítésébe kezdtek bele a szobor felállításával, ugyanis Toroczkai abban hisz, hogy az ország előtt nehéz időszak áll, ezen időszak előtt pedig a nemzet lelki megerősödésére van szükség, hiszen a cél az, hogy a demográfiai és gazdasági mutatókban "legalább megközelítsük" a Horthy fémjelezte korszakot.

 

Az MTI híre szerint  Kovács Attila református lelkipásztor áldotta meg az 57 centiméteres bronz mellszobrot, amely Csák Attila alkotása.

 

A Mi Hazánk a szoboravatást a második bécsi döntés 82. évfordulójára időzítették: 1940-ben augusztus 30-án egyeztek meg arról, hogy Észak-Erdélyt visszacsatolják Magyarországhoz. Kedden egyúttal egy határozati javaslatot is benyújtottak arra vonatkozóan, hogy az évfordulót emléknappá nyilvánítsák.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló