2023. február 8., Aranka

Mindenki ügye

#e-roller #közlekedésbiztonság #ütközésteszt

Ez történik, ha egy e-rolleres autóval ütközik – VIDEÓ

Nagy Donát 2021.10.17. 14:37

Újmódi ütközéstesztet végeztek a tesztlaborban, az eredmény félelmetes.


Nem árt tudni, hogy e-rollerrel közlekedni korántsem veszélytelen. Németországban például csak az elmúlt évben több mint kétezer személyi sérüléssel járó e-roller balesetet regisztráltak, írja az Országos Rendőrkapitányság Baleset-megelőzési Bizottság Facebook-oldala.

 

Persze ez a szám csak a jelentett baleseteket takarja, minden bizonnyal ennél több történt, hiszen ezeknek a baleseteknek a látenciája jellemzően igen magas (gyakran nem jelentik be azokat az eseteket, ahol a balesetnek más érintettje nincs).

 

A DVR (Német Közlekedésbiztonsági Tanács) ütközési tesztek keretében vizsgálta meg, milyen sérülésekkel járhat, ha egy e-rolleres gépkocsi oldalának ütközik.

A válasz röviden: súlyos, akár tragikus következmények lehetnek egy ütközéskor.

Az ütközési tesztekről videó is készült, melyet a napokban tettek közzé. A képsorokon jól látható, hogy az oldalütközés során elsősorban a fej sérül meg súlyosan, mely akár végzetes kimenetelű is lehet.

 

 

Éppen ezért talán kissé meglepő, hogy azokban az országokban, ahol az e-rollerek közlekedését már napjainkban is jogszabályok szabályozzák, a fejvédő kötelező jellegű használatát az e-rollerrel közlekedők részére nem írják elő – legfeljebb ajánlják!

 

Jelenleg Magyarországon nincs szabályozás az e-rollerekkel kapcsolatban, emiatt bár egy-egy rendőr segédmotoros-kerékpárnak tartja és ezután büntet, valójában ugyanúgy gyalogosnak számít, mint egy görkoris vagy gördeszkás. Ugyanakkor úgy hírlik, így sok-sok év után lassan elkészül az elektromos rollerekkel foglalkozó KRESZ-módosítási javaslat. Így a jövőben várhatóan kerékpárként tekint majd a közlekedési eszközre a KRESZ - amire sajnos ugyanúgy nem kötelező a bukósisak.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Indexkép forrása: pexels.com – Képünk illusztráció

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló