2022. október 4., Ferenc

Mindenki ügye

Exkluzív interjúnk Schmitt Pállal

Egri Ügyek 2019.11.30. 00:00

Schmitt Pál az Olimpiai Védnökök Testületének elnöke, volt köztársasági elnök Egerben járt egy konferencián, mi pedig megkérdeztük az olimpiáról.

 

Az Eszterházy Károly Főiskola campusában zajlik csütörtökön és pénteken az I. Egészségfejlesztési és Sporttudományi Konferencia. Ennek egyik csütörötöki előadjója Schmitt Pál volt, aki a riói olimpiáról beszélt és néhány olimpiával kapcsolatos kérdés erejéig interjút adott portálunknak.

 

 

 

Egri Ügyek: El tudná-e mondani az egrieknek, hogy miért fontos ön szerint az olimpia?

 

Schmitt Pál: Magyarország egy sportos nemzet, mélyen be van ágyazva a közgondolkodásba az olimpiai eszme. Magyarországon az olimpikonokat nagyon megbecsülik erkölcsileg és anyagilag egyaránt és Magyarország többször kandidált a játékokra, kétszer második lett Berlin és Róma mögött, de majdnem az első olimpiát is mi rendeztük volna. De most úgy érezzük, hogy eljött az idő, hogy egy gazdasági tanulmány alapján képes megrendezni az olimpiát az ország, megengedheti magának és esetleg sikerrel veheti fel a harcot Párizzsal, Rómával és Los Angelessel. Nem azt mondom, hogy a csillagok pont jól állnak, de a magyar gazdaság olyan helyzetben van, a magyar sport olyan helyzetben van, a kormány támogatta, a parlament nyolcvan százalékban támogatta, a budapesti közgyűlés nyolcvan százalékban támogatta, tehát úgy érzem, hogy van egy erős támogatottsága a gondolatnak.

 

EÜ: Láttuk, hallgattuk az előző előadását, amiben felsorolta az előnyöket és a hátrányokat. A korrupció kimaradt. Nem tartja-e kiemelkedően nagy kockázatnak a korrupciót illetve azt, hogy esetleg nem készülnek el időre a létesítmények (gondoljunk csak most Brazíliára)?

 

SP: A kérdés második részét illetően, még nem is lesz megválasztva Budapest, már addigra készen lesz a létesítmények nyolcvan százaléka függetlenül attól, hogy megkapjuk-e az olimpiát vagy nem. A maradék húsz százalék sportspecifikus: csarnokok, lőtér, lovarda, amelyek még jelen pillanatban nincsenek meg. Ezzel nem lesz baj, sőt nagyra értékelik, hogy a fenntarthatóság szempontjából már meglévő sportlétesítményeket használunk. Elkészül az uszoda is ahol jövőre világbajnokság lesz és elkészül a Puskás Stadion is.

Ami a korrupciót illeti én nem prejudikálnék, nem mondanám, hogy egy ilyen nagy vállalkozás óhatatlanul melegágya lesz a korrupciónak. Nézzük meg, hogyan lesz megszervezve, a szervezőbizottság mennyire lesz átlátható és a közpénzeket átlátható módon költik-e el. Nem fair a feltételezés.

 

EÜ: Említette, hogy vidéki helyszíneket is várnak. Eger neve nem hangzott el. Tudjuk, hogy nincsen kiemelkedő infrastrukturális hátterünk de például a vízilabda, úszósportok eseményeire felkészülés, edzőmeccsek szóba jöhetnek-e? Lát-e erre esélyt, hogy Egert bevonják-e vagy a többi vidéki várost más sportoknál?

 

SP: Az egri emberek, magyar emberek ab ovo szeretik az olimpiai játékokat, bajnokokat. Itt Egerben is nagyszerű sportemberek születtek és most is szerepelnek, példaképet állítva az egri lakosság elé. Lehet, hogy ide majd nem tudunk hozni olimpiai selejtezőket, rendezvényeket mert nincs olyan nagyméretű stadion, fedett létesítmény, de én el tudom képzelni, hogy sok vízilabdacsapat majd valahova elszállásolja magát, ahol nyugodtan tud edzeni az olimpia előtt 6-8 nappal. Így Eger uszodája szóba kerülhet.

 

EÜ: Üzen-e valamit az egrieknek az olimpiával kapcsolatban?

 

SP: Azt üzenem, hogy próbálják meg magukévá tenni a gondolatot, lépjenek túl azon, hogy egriek, legyenek büszkék arra hogy magyarok és legyenek büszkék hogy vendégül látjuk a világot. Azt szeretném, hogy ha arra kerül a sor, ha megkérdezik az embereket, hogy akarja-e ön az olimpiát 2024-ben, akkor jusson oda hozzájuk addig az ismeretterjesztésen keresztül a sok pozitív adat, és hogy azt válaszolják, hogy igen.

 

EÜ: Említette, hogy a kormány, a parlament és a budapesti közgyűlés támogatja az olimpiát. Fenntartja-e azt a véleményét, hogy nem kell népszavazáson megkérdezni az embereket és elég-e ön szerint ennyi támogatás?

 

SP: Én úgy gondolom, hogy ennyi éppen elég de az emberek akarata ellen nem lehet tenni. De ha a budapestiek vagy az országban az emberek nem akarják az olimpiát akkor korábban is megmondhatták volna. Az ő általuk megválasztott tisztségviselőik a fővárosban, a MOB-ban, a parlamentben igent mondtak az ő nevükben. Ez nem helyettesíti a népszavazást, ezt nem kérdőjelezem meg, de a kocka el van vetve. Már jelentkeztünk, sőt már le is adtuk és el is fogadták a jelentkezésünket. Ebben a fázisban kitenni támadásoknak az olimpiai eszmét és mozgalmat ennek én nem látom értelmét ha már ilyen magas szinten támogatják. Én tiszteletben tartom, mint volt köztársasági elnök is, a népszavazás intézményét. Mindennek megvan a helye, rendje és módja. Ha valaki elkezdi gyűjteni és összegyűjti Budapesten a 200.000 aláírást, hogy nem kérünk az olimpiából akkor azt nem lehet megakadályozni. Akkor viszont azoknak akik akarják az olimpiát össze kell fogni az olimpiáért és olyan érvanyaggal állni az emberek elé, hogy ez a népszavazás ne legyen sikeres.

 

EÜ: Zárásként elárulja-e, hogy melyik a kedvenc olimpiai sportja a sok közül? Párbajtőrözőként nyilván van, de azon túl.

 

SP: Van, a boksz. Nagyon szeretem, nézem, élvezem, bizonyos szinten szakértője vagyok. Szeretem a magányos harcosokat, de ez csak a saját hobbim. A családban is vízilabdáznak, teniszeznek, vívnak. A dzsúdót is nagyra értékelem, mint a nevelés egyik legősibb módszerét. Figyelem a labdarúgást. De huszonegy évig voltam MOB elnök, talán nem sportszerű ha kiemelnék egy-két sportágat, de így szólt a kérdés, így a rangsort a boksz vezeti.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló