2024. június 17., Laura Alida

Mindenki ügye

#érettségi #diák #menekültek #orosz-ukrán konfliktus

Érettségizhetnek Magyarországon az ukrajnai menekültek

Székely Zoárd 2022.03.23. 10:59

A rendelet alapján úgy tűnik, magyar nyelven kell vizsgázniuk a diákoknak.

Aki akar, és a hazájában a 2021/2022. tanévben a középiskola utolsó évfolyamán tanult, amit iskolai bizonyítványával vagy más, az ukrajnai iskolája által akár elektronikusan kiállított és hitelesített dokumentummal igazolni tud, az Magyarországon a magyar érettségi vizsgarendszer keretében megszerezheti a bizonyítványt – olvasható a Magyar Közlönyben.

 

A kedd este megjelent rendelet szerint 

április 20-ig lehet jelezni, ha valaki a magyar vizsgarendszer szabályai szerint akar leérettségizni. A határidő jogvesztő, igazolási kérelemnek helye nincs.

A rendkívüli eljárásban jelentkező – választása szerint – magyar, mint idegen nyelv vizsgatárgyból is jelentkezhet érettségire. A rendkívüli eljárásban a jelentkezés térítésmentes. Aki korábban már vizsgadíjat fizetett, annak az Oktatási Hivatal visszatéríti a pénzt. A visszaigénylés jogvesztő határideje szeptember 30-a.

 

A vizsgákat a kormányhivatalok szervezik. Tájékoztatják az Oktatási Hivatalt, hogy a rendkívüli eljárásban jelentkezők írásbeli vizsgáihoz mely tárgyakból, mely szinten, hány írásbeli feladatlapra van szükség, valamint arról is, hogy a feladatlapokat mely kormányhivatalba kell eljuttatni.

 

Amennyiben a rendkívüli eljárásban jelentkező a kötelező vizsgatárgyakból,

azaz magyar nyelv és irodalom vagy ehelyett magyar mint idegen nyelvből, matematikából, történelemből, idegen nyelvből és a Vizsgaszabályzat 2. számú mellékletében meghatározott választható közismereti vizsgatárgyak közül legalább egy szabadon választott vizsgatárgyból

sikeres érettségi vizsgát tesz, valamint középiskolai tanulmányait befejezi, és ezt a vizsgabizottság számára június 9-ig igazolja, annak kiállítják az érettségi bizonyítványt. 

 

A rendelet október 31-ig lesz hatályban.

 

 

Címlapfotó: MTI/Varga György

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló