2021. október 26., Dömötör

Mindenki ügye

#infláció

Emelkedhetnek az élelmiszerárak

2021.09.24. 11:40

Bőrünkön érezzük.

 

 „A koronavírus utáni gyors gazdasági helyreállás magával hozta az infláció megugrását az egész világban” – mondta Matolcsy György a Magyar Közgazdasági Társaság konferenciáján a Népszava szerint. Szerinte minél gyorsabb a gazdasági kilábalás, annál erősebb az inflációs nyomás, ami ellen a jegybankoknak harcolnia kell.

 

Az MNB által publikált Inflációs jelentésében megemelte az infláció előrejelzését, és a korábbi 4,1 helyett 4,6-4,7 százalékot vár, 2022-re pedig 3,4-3,8 százalékkal számol. A jelentés szerint az üzemanyagárral idén 20,4, a jövedéki termékek pedig 10,4 százalékkal drágulnak. Az árak idén átlagosan 4,7 százalékkal emelkednek az előrejelzések szerint, az élelmiszerek áremelkedése csak 3,2 százalék lesz a jegybank számítása szerint, de ennél jóval nagyobb inflációt érzékel a lakosság, mivel egyes termékek árai 10-20 százalékkal is megemelkednek.

 

A jövő évi előrejelzés szerint az átlagos áremelkedés 3,6 százalék lesz, az élelmiszerárak 4,8 százalékkal fognak emelkedni, az üzemanyagáraknál 6,8 százalékkal, a piaci szolgáltatásoknál pedig 4,6 százalék emelkedéssel lehet számolni.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló