2024. április 20., Tivadar

Mindenki ügye

#fidesz #ellenzék #pintér sándor #kémszoftver #pegasus #nemzetbiztonsági bizottság

A Fidesz megakadályozta, hogy a DK-s Vadai Ágnes közvetlenül Pintér Sándort kérdezhesse a Pegasusról

Kósa András/Azonnali.hu 2021.12.09. 17:22

"Én már akkor a rendészeti bizottságban ültem, amikor maga még nemátalakító műtétekről álmodozott" – szúrt a Nemzetbiztonsági bizottságban kialakult vita során Vadai Ágnes a fideszes Halász Jánosnak.

azonnalipp

A kibertér védelme volt az egyik legfontosabb feladata a magyar nemzetbiztonsági szolgálatoknak, és jövőre különösen így lesz, hiszen a választási informatikai rendszert is védeni kell – mondta a parlamentben Pintér Sándor belügyminiszter.

 

Az Alkotmányvédelmi Hivatalt (AH) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot (NSZ) felügyelő miniszter a Nemzetbiztonsági bizottsága ülésén arról beszélt,

a felügyelete alá tartozó a szervezetek kiváló munkát végeztek idén.

A miniszter szerint 61 új munkatársa lett idén az AH-nak, a szervezet megfelelően látta el a járványügyi védekezéshez szükséges kiberbiztonsági feladatokat. A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) is sikeresen működött.

Pintér szerint 2020 óta hét terrortámadást hárított el a TIBEK, közben részt vettek a párizsi és bécsi terrortámadások elkövetőinek felderítésében is.

Az ellenzék kért elnézést Kósa Lajos miatt


Vadai Ágnes elnézést kért Pintér Sándortól, amiért Kósa Lajos valótlanul azt mondta, a BM szerezte be a Pegasus-szoftvert. De rákérdezett a miniszternél arra is, kivizsgálta-e, hogy Varga Judit hogyan testálhatta a korrupciós ügybe keveredett Völner Pál igazságügyi államtitkárra a lehallgatások engedélyezését.

vadai-ágnes-mti-balogh-zoltán
Vadai Ágnes (Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

 

"Felülvizsgálják-e a kiadott engedélyeket?" – kérdezte. Majd rákérdezett arra is, mi indokolta, hogy Völner Pál ügyében hónapokig halasztódjon a vádemelés, illetve arra,

Varga Judit biztosan kívül tudott-e maradni az ügyön,

működött-e esetében az "integritásvédelem".

 

Végül rákérdezett Kövér László beszédére is, amiben a házelnök az ellenzéket nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte.

 

Pintér Sándor: nem kockázat az ellenzék

 

Pintér Sándor szerint ő nem tud "több ezer oldalas nyomozati, lehallgatási anyagról" Völner Pál ügyében, a nyomozásban a szolgálatok nem vettek részt.

A miniszter szerint "költői kérdés, hogy az ellenzék nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e, ilyen soha nem merült fel egyetlen ellenzéki politikussal szemben sem".

Ungár Péter LMP-s képviselő, lapunk tulajdonosa a szolgálatoknál tervezett beemelésről kérdezett. Erre Pintér Sándor zárt ülésen válaszolt. Az MSZP-s Molnár Zsolt a jövő évi választásokkal kapcsolatos „bármely külföldi, belföldi, egészségügyi helyzetből adódó” esetleges kockázatokról kérdezte a minisztert, és rákérdezett az „esetleges külföldi befolyásolási kísérletekre” is.

 

Pintér Sándor azt válaszolta, az állampolgárok bizalma magas a Belügyminisztériumban, 1991 óta pedig „egyetlen egy esetben sem történt visszaélés a titkosszolgálati módszerek engedélyezésével kapcsolatban”, bármilyen kormány is volt hatalmon.

 

Papír van, nincs kockázat

 

A választásokról a belügyminiszter azt mondta, az elmúlt években más országokkal kapcsolatban már felmerült az informatikai beavatkozás kísérlete külföldről, de a magyar választás papíralapú, így ilyen kockázat nincs.

pintér mti szigetváry zsolt
Pintér Sándor (Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

 

A BM most másfajta kockázatot sem lát, egyedül a pandémiát, de

a választásokat járványügyi korlátozásokkal is meg lehet tartani,

erre a nemrég zajlott német választások is példát jelentenek. Mivel a BM számára is a „demokrácia ünnepét jelentik a választások”, aznap fegyvertelen rendőrök lesznek szolgálatban.

 

Stummer János a testület elnöke a Pegasusról kérdezett, pontosabban Kósa Lajos nyilatkozatáról az ügyben, ami Pintér korábbi szavai szerint kimerítheti az államtitoksértés tényállását – a belügyminiszter korábban erre hivatkozva nem nyilatkozott a Pegasus-ügyről.

 

A miniszter erre azt mondta, egy korábbi kérdést ítélt meg úgy, hogy annak államtitoknak kellene lennie, ezért mondta, hogy a Pegasusról beszélni államtitoksértés is lehet, Kósa Lajos kijelentéséből pedig feljelentés született, de ezt elutasították.

 

A Fidesz nagyvonalúsága

 

A bizottságban külön vita alakult ki Vadai Ágnes Pegasust érintő kérdéseivel kapcsolatban. Pintér Sándor ezekre ugyanis csak zárt ülésen akart válaszolni, a Fidesz azonban nem járult hozzá, hogy az amúgy a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztét betöltő DK-s képviselő ezen részt vegyen.

Én már akkor a rendészeti bizottságban ültem, amikor maga még nemátalakító műtétekről álmodozott”

– szúrt oda ennek során Vadai Ágnes Halász Jánosnak, aki most a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke ugyan, de korábban sokáig a Fidesz kulturális ügyekért felelős politikusa volt. A Fidesz ennek ellenére sem járult hozzá Vadai részvételéhez, így véget ért az ülés.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló