2023. január 29., Adél

Mindenki ügye

Elképesztően kevés a szociális dolgozók átlagfizetése

2019.11.30. 00:00

Nem csoda, hogy lassan nem lesz aki dolgozzon az idősotthonokban, a gyermekvédelemben és a szociális szállókon.

 

A szociális területről a rettenetesen alacsony fizetések miatt tömeges az elvándorlás - írta a Népszava. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összehasonlító adatai szerint idén májusban például egy villamosenergia iparban dolgozó havi nettó keresete 535 ezer forint, pénzügyi területen 450 ezer forint volt, de még a közigazgatásban is 317 ezret lehetett keresni, egy szociális ágazatban dolgozó viszont átlagosan, kedvezmények nélkül csak nettó 130 ezer forintot vihetett haza.

 

 

Minden jel arra mutat azonban, hogy ezeket a statisztikákat a kormány nem ismeri, illetve egészen más adatokból dolgoznak. A szociális gondozásban dolgozók megbecsülésére vonatkozó kérdéseinkre a minisztérium ugyanis közölte, hogy "2020. január 1-től 14 százalékkal több bért kapnak az ágazati összevont pótlékra jogosult kollégák. 2010-hez képest a szociális átlagbér 137 ezer forintról 296 ezer forintra emelkedett a polgári kormányok alatt”.

 

Ez utóbbi adat köszönő viszonyban sincs a KSH számaival. Így azonban a koronavírus-járvány második szakaszára való felkészülés legfontosabb feltétele, vagyis hogy elegendő szakember legyen, még nehezebben teljesülhet. Sokat javít persze az esélyeken, hogy a védőfelszerelések most többnyire rendelkezésre állnak, a fővárosban például kéthetes tartalékot halmoztak fel.

 

A Magyarországon regisztrált betegek negyede kórházban kapta el a koronavírust

Az elhunytak közül minden második egy egészségügyi intézményben fertőződött meg. A koronavírus-járvány idején Magyarországon a regisztrált fertőzöttek mintegy negyede kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust, és a halálesetek csaknem fele is ilyen intézményi fertőzés nyomán következett be - írja az Index.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló