2023. május 28., Emil Csanád

Mindenki ügye

#gyászhír

Elhunyt Jean-Paul Belmondo

Barna Benedek 2021.09.06. 16:54

A világhírű francia színész 88 éves volt.

 

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo francia színész, producer – számolt be az AFP közlése nyomán a hvg.hu.

 

Belmondo a francia filmes újhullám legnagyobb sztárja volt a 60-as, 70-es években: az innovatív és független, felforgató filmes irányzat minden fontos rendezője, Jean-Luc Godard, Francois Truffaut és Claude Chabrol is őt akarták.

 

"Bohócnak készültem, kamaszfejjel bokszkesztyűt húztam, az orrommal felfogtam jó pár ütést, mielőtt színész lettem – mesélte néhány éve, hogy honnan indult – hiába figyelmeztetett az akadémiai tanárom, hogy ilyen arccal legfeljebb ajtónállókat játszhatok, nem tudta kedvemet szegni." Belmondo tíz évet lenyomott a színházban, mire felfigyeltek rá a filmesek.

belmondo
Fotó: Nicolas Liponne / AFP

Godard Kifulladásig című filmjében nyújtott alakítása hozta meg számára az átütő sikert 1960-ban, 26 évesen. 80 mozifilmje közül 40-et ekkor a hatvanas években forgatott. Noha a legtöbben krimikből és thrillerekből ismerik, amelyekben bűnözőket vagy éppen zsarukat formált meg, melodrámákban is játszott, a többi között Romy Schneiderrel és Alain Delonnal. A nyolcvanas években már kevesebb filmet vállalt, és visszatért a színházhoz.

 

2001-ben sztrókot kapott, ezt követően újra meg kellett tanulnia beszélni és járni, de amint engedték neki, ismét a színpadon állt, és egy-egy filmben is feltűnt. Legutóbb az Egy ember és kutyája című 2008-as filmben láthattuk komolyabb szerepben.

 

2010-ben a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége életműdíjjal jutalmazta őt. Egy évvel később Arany Pálmát kapott Cannes-ban. A velencei filmfesztiválon 2016-ban kapta meg az Arany Oroszlánt, és 2017-ben César díjat kapott Párizsban. 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló