2021. december 7., Ambrus

Mindenki ügye

#gyászhír #post-it #cédula

Elhunyt az öntapadós cetli feltalálója, Spencer Silver

Válvölgyi Bálint 2021.05.14. 15:52

80 éves volt a kémikus.

Meghalt 80 évesen a post-it cédula feltalálója, Spencer Silver kémikus – közölte a 3M vállalat, melynek több tízezer terméke közül a kis ragasztós papírdarab az egyik legismertebb.

 

Silver május 8-án hunyt el otthonában a család gyászjelentése szerint.

 

A férfi 1968-ban a cég laborjában dolgozott, amikor egy egyedülálló ragasztószert fedezett fel – írta a 3M. Az új szerrel könnyen oda lehetett erősíteni a cédulákat a felületekhez, le is lehetett venni, sőt akár máshova is fel lehetett ragasztani anélkül, hogy nyomot hagyott volna. Silver éveken át kereste, hol lehetne a gyakorlatban hasznosítani a ragasztót, olyan megoldásnak hívta, amely még "keresi a problémát".

silver
Fotó: 3M

1974-ben kollégájának, Art Frynak támadt az az ötlete, hogy használják a ragasztót könyvjelzőkön, így nem esnének ki a daloskönyvből, amelyből a templomban énekel.

 

A terméket eredetileg Press 'n' Peel cédulának hívták, de 1977-ig nem dobták piacra, és 1980-ig nem is aratott sikert. Ekkor nevezték el post-itnek. Ma ez a 3M fogyasztóknak szánt termékei közül az egyik legnépszerűbb.

 

Silver 1996-ban a cég kutatójaként ment nyugdíjba, miután 37 találmányát szabadalmaztatta. Számos díjat is nyert, köztük 1998-ban az Amerikai Kémiai Társaság kreatív feltalálóknak alapított elismerését – írta megemlékezésében a 3M.

 

Via ugytujuk.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló