2024. június 22., Paulina

Mindenki ügye

#európai unió #ukrajna #varga mihály #háború #vétó #helyreállítási terv

Egyedül Magyarország szavazott nemmel az Ukrajnának szánt EU-s hitel ügyében

Pintér Bence 2022.12.06. 14:41

Magyarország végleg eleshet körülbelül 1650 milliárd forint vissza nem térítendő támogatástól.

A magyar vétóval viszont lekerült a napirendről a magyar helyreállítási terv elfogadása is, körülbelül 1650 milliárd forint vissza nem térítendő támogatástól eshet el az ország.

 

Varga Mihály pénzügyminiszter kedd délelőtt megvétózta, hogy 2023-ban összesen 18 milliárd euró kedvezményes hitelt nyújtson az EU Ukrajnának, amiért cserébe reformokat várt volna el a kijevi kormánytól. Csak a magyar kormány szavazott nemmel, a másik 26 támogatta a javaslatot – adta hírül a 444.

 

Ezzel párhuzamosan lekerült a napirendről a magyar helyreállítási terv elfogadását. Amennyiben ezt a tervet a tagállamok még ebben az évben nem hagyják jóvá, akkor Magyarország végleg elesik körülbelül 1650 milliárd forint vissza nem térítendő támogatástól.

 

Ugyanakkor elhalasztották a döntést 3000 milliárd forintnyi, Magyarországnak szánt EU-s fejlesztési pénz befagyasztásáról is. Az EU-s elnökséget adó Csehország most azon kezd el dolgozni, hogy Ukrajna támogatását Magyarország nélkül tudja megoldani a másik 26 tagállam. Az ukránoknak nyújtott hitelről, magyar helyreállításai tervről, illetve a fejlesztési pénzek befagyasztásáról újra szavaznak a pénzügyminiszterek jövő héten, ha nem sikerül dönteni, akkor pedig a december 15-én esedékes brüsszeli miniszterelnöki csúcstalálkozón hoznak döntést ezekben az ügyekben.

 

A 444 részletes cikke a szavazásról itt olvasható.

 

indexkép: MTI Fotó / Máthé Zoltán

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló