2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#európai parlament #vizsgálat #jogállamiság

Egy uniós jelentés szerint tovább romlott a jogállamiság Magyarországon

Nagy Donát 2021.11.29. 10:56

A szakértők azt látják, hogy a széles körben elterjedt korrupció egy párhuzamos állam kialakulásához vezetett.

Ismét állásfoglalás készül az Európai Parlamentben (EP) a magyarországi jogállamiság helyzetéről, írja a Népszava. Az EP küldöttségének őszi vizitén készült – a Népszava által megismert – jelentés összefoglalójában a delegáció leszögezi:

Magyarországon a helyzet 2018 óta nem javult, inkább romlott.

Azt írják, hogy továbbra is komoly aggodalmak merülnek fel az igazságszolgáltatás függetlenségét és a médiaszabadságot fenyegető veszélyek miatt. Úgy tűnik, hogy a széles körben elterjedt korrupció egy párhuzamos állam kialakulásához vezetett, ami független igazságszolgáltatási rendszer hiányában szinte lehetetlenné teszi a fellépést.

 

A Pegasus-ügy rávilágított, hogy

aktivistákat, újságírókat és ügyvédeket fokozott állami megfigyelés alá vontak.

A képviselők hozzáteszik, hogy a héttagú delegáció két – a szélsőjobb, illetve a konzervatív csoporthoz tartozó – tagja nem ért egyet a magyarországi demokráciával, jogállamisággal és alapvető jogokkal kapcsolatban megfogalmazott kritikával.


A 33 oldalas feljegyzés részletesen beszámol a küldöttség találkozóiról a kormány, a parlament, az igazságszolgáltatási rendszer, valamint kormánypárti és független intézmények, civil szervezetek és a média képviselőivel.

Megjegyzi, hogy miközben a legtöbb eszmecsere konstruktív volt, a látogatókat nem minden tárgyalópartner fogadta szívesen, és a “hivatalos küldöttséggel szemben megnyilvánuló ellenségesség nem igazán segítette elő a nyílt párbeszédet és az őszinte együttműködést”

A magyarországi látogatásról szóló teljes beszámolót várhatóan hétfőn mutatják be a képviselő-testület állampolgári jogi szakbizottságában.

 

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló