2024. február 25., Mátyás

Mindenki ügye

Két igen, egy nem: Áder a Fudan-törvényeket aláírta, a lakástörvényt visszadobta

Barna Benedek 2021.06.25. 13:51

Az államfő azt kérte az Alkotmánybíróságtól, vizsgálják meg, nem Alaptörvény-ellenes-e a bérlakásokról szóló törvény.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a lakástörvény ügyében Áder János – számolt be a HVG.

 

A lap szemlézte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján megjelent közleményt, amely szerint az államfő azt kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy vizsgálják meg, összhangban van-e az Alaptörvénnyel a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó törvénymódosítást, amelyet június 15-én fogadott el az Országgyűlés fideszes egyéni képviselői indítványra, több módosítást követően, miután kormánypárti városvezetők is kritizálták.

 

Áder János indítványában azt írta, hogy álláspontja szerint

a világörökségi területen és a védőövezetében lévő állami és önkormányzati tulajdonú, a kulturális örökség részét képező műemléki ingatlanok teljes körének vételi joggal történő megterhelése, és ezáltal feltétel nélküli magántulajdonba adása a világörökségi és a műemléki speciális védelmi igényre tekintettel, valamit a visszalépés tilalmából következő biztosítékok és garanciák, továbbá az egyedi mérlegelés hiánya miatt nem felel meg az Alaptörvény egyes rendelkezéseinek.

Ugyanakkor a HVG azt is kiszúrta, hogy a Budapest Diákváros megvalósításáról, illetve "A Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról" szóló törvényeket viszont aláírta Áder. Ezeket a jogszabályokat a csütörtökön megjelent Magyar Közlönyben már ki is hirdették.

 

A szintén 10 napja elfogadott jogszabályok szerint a korábbi ígéretekkel szemben a Fudan-campus a Diákváros négyötödét elfoglalná, illetve létrehozzák az egyetemet fenntartó alapítványt, amely ingyen állami ingatlanokhoz is jut a területen. A hvg.hu cikke emlékeztet: mindezt úgy verte át a kormány, hogy június elején többezres tömeg tüntetett a beruházás ellen, és a felmérések szerint a Diákváros projekt kárára megvalósítani tervezett, nagyjából 500 milliárd forintos (főként kínai hitelből megvalósítandó) beruházást még a kormánypárti szavazók egy része is ellenzi.

 

Ahogy arról portálunk is beszámolt, az  ellenzéki miniszterelnök-jelöltek a napokban az üggyel kapcsolatban levélben tudatták a kínai elnökkel, hogy bármelyikük is lesz Magyarország következő kormányfője, haladéktalanul leállítják Fudan Egyetem budapesti campusának a jelenlegi feltételek mellett való megépítésére irányuló beruházást.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló