2024. július 21., Dániel Daniella

Mindenki ügye

Egriek, emlékszünk az abrosz-méretű szavazólapokra? Milliárdokkal lógnak a kamupártok a NAV-nak

2019.11.30. 00:00

Szegény Emberek Pártja, Net Párt, Családok Pártja és a többi. Csak a Fidesznek voltak hasznára, a pénzzel pedig leléptek.

 

Emlékszik még arra a sok-sok, különös, többnyire bárgyú névvel bíró pártra, amelyekkel tele volt a 2018-as országgyűlési választás szavazólapja, továbbá rengeteg egyéni képviselőjelöltet indítottak, például Heves megyében is, aztán a választás után nyomtalanul eltűntek? Nos, nem véletlenül szívódtak fel, ugyanis rengeteg közpénzzel léptek le. De a Fidesznek legalább hasznot hajtottak: a valódi ellenzéki pártok helyett sajnos sokan szavaztak ezekre a semmiféle politikai tevékenységet nem folytató kamupártokra, így sok helyen bebiztosították a Fidesz győzelmét.

 

Friss hír: összesen 2 milliárd 610 millió 223 ezer forint értékben kezdte meg tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a végrehajtást 17 olyan párttal szemben, amelyek nem fizették vissza a Magyar Államkincstárnak a 2018-as országgyűlési választásra kapott kampánytámogatásukat - derült ki a Szél Bernadett parlamenti képviselő közérdekű adatkérelmére a NAV által küldött válaszlevélből.

 

 

Az országgyűlési képviselők kampányköltségeiről szóló 2013-as törvény értelmében ugyanis mind a pártoknak, mind a pártok egyéni képviselőjelöltjeinek vissza kell fizetniük a kampányköltségekre kapott állami támogatást, ha túlságosan gyenge eredményeket értek el a választáson.

 

- Az egyéni képviselőjelölteknek (illetve, ha a kampánytámogatást felajánlották a pártjuknak, akkor a pártnak), ha a rájuk adott szavazatok aránya nem érte el a 2 százalékot az egyéni választókerületükben, akkor fejenként egymillió forintot kellett visszafizetniük.

 

- Az országos listát állító pártoknak, ha mind a 106 egyéni választókörzetben indítottak képviselőjelöltet, de a listájukra leadott szavazatok országos aránya nem érte el az 1 százalékot, akkor 597 millió forintot kellett visszafizetniük.

 

- Az országos listát állító, minimum 80 egyéni választókerületben képviselőjelöltet indító pártoknak 448 millió, a minimum 53 kerületben jelöltet indítóknak 299 millió, míg a 24 kerületben jelöltet állító pártoknak 149 millió forintot kellett visszafizetniük, ha nem érték el az 1 százalékos szavazati arányt.

 

A NAV listája szerint az alábbi 17 párt tartozik továbbra is, bár azt nem részletezte a válaszlevél, hogy melyik párt mennyivel tartozik, illetve mutatott-e 2018 áprilisa óta fizetési hajlandóságot. A listában szereplő pártok közül jelenleg egyedül a Momentum Mozgalom mutat politikai aktivitást, az országos közvélemény-kutatásokban rendre 3-5 százalék közötti népszerűséget tudnak felmutatni.

 

1. Családok Pártja

2. Együtt- a Korszakváltók Pártja

3. Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt

4. Iránytű Párt

5. Kell az Összefogás Párt

6. Közös Nevező 2018 

7. Magyar Igazság és Élet Pártja

8. Magyarországi Cigánypárt

9. Magyarországon Élő Dolgozó És Tanuló Emberek Pártja

10. Momentum Mozgalom

11. Net Párt

12. Összefogás Párt

13. Rend És Elszámoltatás Párt

14. Sportos és Egészséges Magyarországért Párt

15. Szegény Emberek Magyarországért Párt

16. Tenni Akarás Mozgalom

17. Új Magyarország Párt

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló