2022. december 8., Mária

Mindenki ügye

#pénz #élelmiszer #bevásárlás

Drágább a tojás, de olcsóbb az alma

Nagy Donát 2021.08.09. 08:46

Az étolaj harmadával kerül többe, mint tavaly ilyenkor.

Alapvetően továbbra is tart az áremelkedés az élelmiszerek körében – derült ki a Privátbankár augusztus elejei Árkosár-felméréséből, amit a 24.hu szemlézett. Miután júniusban csúcsott döntöttek a felmérés árai, és júliusban volt némi visszarendeződés, augusztus elején ismét gyorsult az áremelkedés – állapították meg.

A három áruházban – Auchan, Tesco, Spar – átlagosan 22 902 forintba került most a nagybevásárlás, ami a második legmagasabb érték a felmérés 14 éves története során.

Ennél csak idén júniusban volt drágább (23 133 forint).

salt-4445081_1280
Fotó: Pixabay

 

Azt írják, hogy a krumpli ára normalizálódik, második hónapja csökken nagyobbat (ezúttal közel 34 százalékot) az ára, így pedig már éves összehasonlításban is csak 6 százalékkal kerül többe. 10 százalékot meghaladó mértékben drágult viszont a jeges tea, a pezsgő és egyes tömény szeszesitalok.

14,6 százalékot drágult például a tojás.

Tavaly abszolút áremelkedés-rekorder volt az alma, a gyenge termést látva félő volt, hogy idén tovább folytatódhat a trend. Jó hír azonban, hogy ez nem következett be, a hipermarketekben legalábbis 45 százalékkal olcsóbban kaphatunk most almát, mint egy évvel ezelőtt.

 

Emellett csak a tea volt az, aminek 10 százalékot meghaladó mértékben csökkent az ára.

 

Külön kiemelték, mely élelmiszerek drágultak egy év alatt több mint 10 százalékkal. Az abszolút csúcstartó az étolaj, ami harmadával (32,8 százalékkal) kerül többe, mint egy éve, és úgy vélik, idén ez lehet a legjobban dráguló élelmiszer.

 

De több mint 20 százalékot drágult a száraztészta és a margarin is. 10 százalékot meghaladó mértékben drágult még a chips, a banán, a csirkemell, a rizs, a májas, a tej és a liszt is a hipermarketekben.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló