2024. május 27., Hella

Mindenki ügye

#kormány #posta

Döntött az Orbán-kormány: lassabb lesz a Posta az eddiginél is

ugytudjuk.hu 2021.01.21. 11:26

Ráérünk.

Zöld utat adott az állam annak, hogy a posta rosszabbul teljesítsen. Az új szolgáltatási szerződés lassabb kézbesítést és több hibát enged a cégnek - írja a Népszava. A cikk szerint az előzőhöz képest minimálisan, de kisebb elvárásokkal kötötte meg a Magyar Posta a második hétéves, úgynevezett egyetemes szolgáltatási szerződését a magyar állammal.

 

A szerződés több területen nemhogy a szolgáltatások minőségének javítását írja elő, épp ellenkezőleg, enged a színvonalból.

  • az elsőbbségi leveleknek csak 85 százalékát kell kézbesíteni a feladást követő munkanapon (ez korábban 90 százalék volt)
  • a sima levelek 97 százalékát 5 napon belül kell kézbesíteni, szigorúbb előírás nincs (az előző években a sima, tehát nem elsőbbségi levelek 85 százalékát 3 napon belül kellett kézbesíteni)
  • 100 ezer ajánlott, tértivevényes és hivatalos levélből, illetve csomagból 7 eltűnése megengedett (eddig csak 6 volt), 5 darab pedig sérülten is oké (ez eddig is így volt)
  • a bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok 80 százalékának kell légvonalban 5 kilométeren belül postát üzemeltetni (eddig 95 százalék volt)

A lap szemléje szerint az új szerződés a postahivatalok nyitvatartási idejét is rögzíti, ebben nincs változás az előző megállapodáshoz képest. A legkisebb településeken is legalább két óra egybefüggő vagy kettébontott szolgáltatást kell nyújtani, az elvárások a lakosságszámhoz igazodva növekednek és 50 ezer fő felett már legalább egy napi tíz órában és szombaton is négy órában nyitva tartó posta a követelmény. Ahol nincs állandó hivatal, ott mobilposta oldja meg a lakosság kiszolgálását, a KSH adatai szerint 1147 településen ez történik.

posta mti
Fotó: MTI

Ezek a lakosság számára fontos ellátások nyereséggel nem működtethetők, a méltánytalan többlettehernek nevezett kiadásokat azonban a magyar állam csak évi 15 millió eurónak megfelelő összeggel ellentételezi.

 

A kormányzat nem indokolta, hogy miért enged a postai szolgáltatások eddigi színvonalából, de a Népszava szerint elsősorban a kézbesítőhiány és a takarékosság éppúgy szerepet játszhat, mint a postai küldemények számának drasztikus csökkenése a futárcégek javára. Az idén január elsején hatályba lépett - a postai szolgáltatásokat előíró és szabályzó - megállapodás 2030. december 31-ig lesz érvényben, ugyanakkor minden évben felülvizsgálják és ha kell, módosítanak rajta.

 

via ugytudjuk.hu

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló