2022. július 5., Emese Sarolta

Mindenki ügye

#önkormányzat #iparűzési adó

Cser-Palkovics: Az iparűzési adó nélkül az önkormányzati működés elképzelhetetlen


Székesfehérvár fideszes polgármestere nem tartja reálisnak, hogy megszűnik a közvetlen polgármester-választás, és nem számol a szolidaritási adó megnövelésével sem. A helyi iparűzési adó nélkül viszont szerinte nem értelmezhető a nagyvárosok működtetése.


Interjút adott a Magyar Narancsnak Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere. Elmondta: nem látott, nem olvasott semmilyen kormányzati, akár előkészítő anyagot, ami az önkormányzati vagy a helyi adórendszer jelentős átalakításáról szólt volna. „Bízom benne, hogy nem is készül semmi ilyesmi” – jegyezte meg.

 

Szerinte ugyanis 

a hipa (helyi iparűzési adó – a szerk.) szinten tartása nélkül a jelenlegi önkormányzati struktúra működtetése elképzelhetetlen, a közép- és nagyvárosok nem nélkülözhetik ezt az adóbevételt."

Szerinte alapvetően két területen kell egyeztetnie az önkormányzatoknak és a kormánynak. Úgy gondolja, hogy a fejlesztési politika nagyon jó irányba megy, soha ekkora források nem álltak a rendelkezésükre, jó lenne, ha ez így is maradna. „A működtetési, üzemeltetési kérdésekben vannak kihívások. A feladatfinanszírozás jó módszertan, de egyes területeken a finanszírozás nagyságrendjéhez hozzá kell nyúlni. Azt is lehet érzékelni, hogy bizonyos hatáskörök, jogkörök hol vannak jobb helyen, a kormánynál vagy az önkormányzatoknál” – mondta.

cser-palovics-mti-Bodnár-Boglárka
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Újabb kérdésre elmondta: nem értelmezhető a nagyvárosok működtetése hipa nélkül, gyakorlatilag egy percig sem.

Fejlesztésekhez, szolgáltatásokhoz, üzemeltetési-működtetési feladatokhoz, egyáltalán az életminőség, a helyi közszolgáltatások javításához elengedhetetlen az iparűzésiadó-bevétel. Őszintén megmondva nem is értem ezt a vitát, mert az elmúlt évek gazdasági növekedését a hipával lehetett elérni. Értelmesebb lenne arról beszélni, hogyan lehetne például a szolidaritási hozzájárulás rendszerét agglomerációs gondolkodással összekötni, hogy ne csak egy közigazgatáson belüli településfejlesztési és üzemeltetési stratégiával rendelkezhessünk"

– nyilatkozta.

 

Később arról is beszélt, hogy szerinte az építésügyi hatáskörök szerintem is jobb helyen voltak az önkormányzatoknál.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló