2021. június 13., Antal Anett

Mindenki ügye

#pénz #infláció #olívaolaj #drágulás

Csaknem másfélszeresére nő az olívaolaj ára

Székely Zoárd 2021.05.25. 15:47

Egyre durvább a hazai infláció.

Ahogy arról korábban beszámoltunk már, Európában nálunk a legnagyobb az infláció: márciusban az energiaárak 10,4 százalékkal emelkedtek, az élelmiszerek, az alkohol- és dohánytermékek 0,6 százalékkal, a szolgáltatások pedig 0,9 százalékkal drágultak.

 

Rossz hírünk van az egészséges életmód hívei számára, ugyanis óriási áremelkedés ment és megy végbe az olívaolaj piacán.

Az olívaolajat a nemzetközi piacokon 25-40 százalékkal drágábban adják, mint egy évvel korábban, azaz 100 kilogramm lédig extraszűz olívaolajat most 272-470 euróért mérnek

– derül ki a Nemzetközi Olívaolaj Tanács (IOC) adataiból.

 

Az extraszűz mellett a többi olívaolaj kategória ára szintén folyamatosan emelkedett az elmúlt évben, az olíva törkölyolaj, a nem szűz finomított olívaolaj, a szűz olívaolaj és a lampante olívaolaj ára is kétéves csúcsot ért el – számolt be róla a napi.hu.

 

Az idei jó termésnek ígérkezik, ilyenkor pedig a termelők áremeléssel igyekeznek pótolni a rosszabb évek elmaradt bevételét. Ezért drágul igencsak ennek az élelmiszernek az ára.

 

A legnagyobb termelők mind az EU tagállamai: Spanyolország, Olaszország és Görögország, de a legnagyobb felhasználók is az unió tagjai közül kerülnek ki.

Az EU a világ vezető olajtermelője, a teljes termelés 67 százalékát adja, körülbelül 4 millió hektáron. Az unión belül a spanyol termelés messze a legnagyobb, körülbelül 1450 ezer tonna, őket követik az olaszok 270 ezer tonna körüli termeléssel, majd a görögök jönnek nagyjából ugyanennyivel, végül a portugálok számítanak még nagy termelőnek hozzávetőleg 100 ezer tonnával. Az EU adja a világ összfogyasztásának nagyjából 53 százalékát, a legnagyobb fogyasztók a görögök fejenként évente több mint 20 kilogrammal

– írja a lap.

 

 

Címlapfotó: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló