2022. január 26., Vanda Paula

Mindenki ügye

#pénz #forint

Csak Peru és Chile állampapírjain lehetett nagyobbat bukni 2021-ben, mint a magyaron

Nagy Donát 2021.12.30. 10:57

A piac beárazta hazánkat.

10,9 százalékot buktak 2021-ben a dollárban számoló befektetők a magyar állampapírokon – írja a Bloomberg alapján a HVG.

Ennél rosszabbul csak Peru és Chile kötvényei teljesítettek idén.

A rossz magyar helyzetet a Bloomberg a jegybank kamatemelési sorozatával magyarázza – mind a három országban ez történt, ahogy a listán utánunk következő Lengyelországban és Csehországban is. A forint ezzel egy időben tovább gyengült idén az euróval és a dollárral szemben is.

 

Csütörtök reggel egy euróért 370,16 forintrot, egy dollárért 326,82 forintot, egy svájci frankért pedig 356,75 forintot kell mr adni.

 

A cikk szerint a kötvénypiacokon 1999 óta nem volt olyan rossz év, mint az idei. Az év elején azért próbáltak a befektetők menekülni a hosszabb lejáratú államkötvényeiktől, mert hosszabb ideig tartó magas inflációtól kezdtek el félni, ősszel pedig a jegybankok kamatemeléseinek hatásaira a rövidebb lejáratú kötvényeket igyekeztek eladni.

 

Borítókép: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló