2021. június 15., Jolán Vid

Mindenki ügye

#fotók #migráns #mti #propaganda

Csak életerős, férfi migránsokat fotózhattak az állami hírügynökségnél, ez volt a felsőbb utasítás

ugytudjuk.hu 2021.01.13. 07:50

Így működik az Orbán-kormány propagandája. Ha egy fotós nem teljesítette a parancsokat, kirúgták.

Hosszú, részletes cikkben számol be a Szabad Európa arról, hogy miként korlátozzák a fotóriporterek és a képszerkesztők munkáját a Magyar Távirati Irodánál. Az állami hírügynökségnél dolgozó fotósok politikai alapú döntésekről, torzított valóságábrázolásról nyilatkoztak.

 

2010 előtt ugyanis a fotós beküldte a képet, a fotószerkesztő kiválogatta, leellenőrizte a képaláírásokat, és már meg is jelenhetett. 2011-12 között már a fotószerkesztőség vezetőjének (vagy a napi munkát irányító turnusvezetőnek) is rá kellett bólintania a képekre forrásaink egybehangzó beszámolója szerint. Ez a rendszer viszonylag nyugodtan működött évekig, a valódi fordulópontot a 2014-es választások majd a 2015-ös menekültválság jelentették.

 

A fotósok ugyanis utasításba kapták, hogy gyerekről, nőről ne készítsenek fotót, mert az úgysem fog megjelenni, a képaláírásokban pedig nem használhatták a menekült szót.

„Egyértelmű utasítás volt, hogy csak életerős férfiakat fotózhatunk”

– mondta egyikük. A másik fotós szerint a férfiakat sem volt szabad elesettnek ábrázolni, de eleinte néhány nőt, gyereket ábrázoló képet még így is becsempésztek a hírfolyamba.

„Az MTI-nél a kezdetek óta fontos volt a mindennapi élet archiválása, hogy az archívum alapján az utókor képet kaphasson az adott kor viszonyairól. Az MTI értéket teremtett, az archívum nemzeti érték, és fontos forrás az 50-es évektől kezdődően. De mára ezt a feladatát egyáltalán nem látja el a hírügynökség, a szociális témák szinte teljesen kiszorultak a képanyagokból, „már csak kézfogás és propaganda van benne”

– mondta az egyik fotós.

migráns mti
Fotó: MTI

 

Azt is mondták a Szabad Európának, hogy:

„Amikor az MTVA-ba megindultak a nagy pénzek, akkor nálunk is megjelentek a Fidesz emberei, akiknek nem volt szakmai tapasztalatuk, mégis ők mondták meg, mi mehet és mi nem.”

A lap arról is írt, hogy tavaly március 25-én egy sorozatban olyan fotót közölt az MTI, amin egy pár, a Szent László Kórháznál földre dobott gumikesztyű szerepelt. A közölt képet később visszavonták, a fotószerkesztőség vezetőjét pedig felmentették szerkesztői posztjáról. 

„Forrásunk szerint a felmentés oka az volt, hogy olyan képet engedett megjelenni, ami „nem megfelelően jeleníti meg a koronavírus elleni védekezést”. Az érintett szerkesztő fotósként továbbra is az MTI-nél dolgozik

- írják.

 

Via ugytudjuk.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló