2023. szeptember 30., Jeromos

Mindenki ügye

Börtönre ítélték Horvátországban a MOL elnökét, de a magyar olajvezér itthon megússza

EÜ/MTI 2019.11.30. 00:00

Hernádi Zsoltot első fokon ítélték el korrupció miatt, de a magyar hatóságok eddig nem voltak hajlandóak őt kiadni szomszédainknak.

 

Ítéletet hozott a zágrábi bíróság Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök és Hernádi Zsolt Mol-vezér vesztegetési ügyében – írja a hvg.hu a 24sata.hr horvát hírportál alapján.

 

A bíróság mindkettőjüket bűnösnek találta. Sanadert hat év, Hernádit két év börtönre ítélte.

 

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. A vád szerint Sanader 10 millió euró kenőpénzt kapott két ciprusi cégtől, hogy átadja az INA horvát energetikai cég irányítását a Molnak. A horvát ügyészség szerint a valódi feladó Hernádi Zsolt, a Mol első embere. Hernádi nem vett részt a tárgyaláson és az ítélethirdetésen.

 

A MOL a hírre reagálva közölte, a cég ragaszkodik korábbi érveihez, határozottan visszautasítja a nem megfelelő üzleti magatartásra vonatkozó állításokat, és továbbra is minden eszközzel védekezik a bűncselekménnyel kapcsolatos alaptalan vádak ellen. "Csalódás van bennünk, de meglepetés nincs: ez már nem az első tisztességtelen eljárás volt, amit Horvátországban folytattak le" - írták, hozzátéve, hogy az elnök-vezérigazgató továbbra is teljes mértékben élvezi a MOL-csoport Igazgatóságának bizalmát és támogatását.

 

 

2012-ben egy horvát bíróság már bűnösnek mondta ki Sanadert a Mol–INA ügy miatt. Az egykori miniszterelnök börtönbe is ment, de 2015-ben az alkotmánybíróság eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az ítéletet. A horvátok kérték Hernádi kiadatását is, először 2013-ban, de a magyar hatóságok ezt megtagadták. Arra hivatkoztak, hogy 2013-2014-ben már vizsgálódtak, jogerősen felmentették Hernádit a nemzetközi korrupció vádja alól, és egyébként sem látják biztosítottnak, hogy tisztességes eljárás jönne Horvátországban.

 

Orbán Viktor miniszterelnök 2017 novemberében folytatott megbeszélést Andrej Plenković horvát miniszterelnökkel az ügyben azért, hogy lezárják a két ország „történelmileg jó kapcsolatát mérgező vitát”. 

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2019 szeptemberének végén elutasította Hernádi Zsolt Horvátország ellen, szabad mozgásának korlátozása miatt benyújtott keresetét.

 

(Fotó: MTI)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló