2024. február 23., Alfréd

Mindenki ügye

#pénz #béremelés #tanár

Belügyminisztérium a tanároknak: Akkor lesz nagyobb fizetésemelés, ha majd jól teljesít a gazdaság

Nagy Donát 2022.06.29. 08:31

Pintér Sándor lesöpörte az asztalról a tanárok kéréseit, még az inflációnál is kevesebb lesz a béremelés.

 

Gyakorlatilag semmi nem valósul meg a tanárok kéréseiből, derül ki a Belügyminisztérium által a Pedagógusok Szakszervezetének és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének küldött levélből a Hvg.hu cikke szerint. A két érdekképviseleti szervezet négy kérésére pontokba szedve válaszolt a minisztérium.

Arra a kérésre, hogy a pedagógusok illetménye a kormány által bejelentett 10 százalékon felül további 45 százalékkal nőjön, azt válaszolta a tárca: a következő két évben legalább 10-10 százalékos emelés lehetséges, de ennél nagyobb mértékű emelés akkor lehetséges, ha a gazdaság jól teljesít.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, hazánkban májusban 10,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest; azaz – amennyiben nem javul a gazdasági helyzet – a pedagógusok tervezett béremelése még az infláció mértékét sem érné el.

 

A szakszervezetek a nem pedagógusi munkakörben foglalkoztatott oktatási dolgozók béremelését is kérték. Azt kérték Pintér Sándortól, hogy az ő garantált alapilletményük ne legyen kevesebb, mint a közalkalmazottaké. Erre a BM azt válaszolta, „a garantált bérminimum jelentős emelése az esetükben szinte kivétel nélkül jelentős bérnövekedést jelentett.”

tan2
Fotó: Komka Péter / MTI

 

A kérésre, hogy a mostani 22-26 tanóra helyett legfeljebb heti 22 tanóra legyen, a minisztérium azt írta: a pedagógusok átlagéletkora emelkedik és csökken a fiatalok száma, ezért nagyarányú óraszám-csökkentés „nem tekinthető reálisnak”.

 

Az pedig, hogy a pedagógiai/gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órán át legyenek beoszthatóak önállóan végzendő gyermekfelügyeletre, a BM szerint okafogyott, mert szerintük a gyakorlatban nincs most sem heti 35 óránál tovább tartó beosztás, de nyitottak arra, hogy ezt jogszabályban megerősítsék.

 

Címlapkép: MTI / Balázs Attila

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló