2024. május 23., Dezső

Mindenki ügye

#zöldfül #lmp #környezetvédelem #környezetszennyezés #nyílt levél #sajó #novák katalin #keresztes lászló lóránt

Az LMP Novák Katalinhoz fordult a Sajó védelmében

Farkas Bazsi/ugytudjuk.hu 2022.06.24. 17:39

A szennyezés következtében a vízfolyás élővilága egy hosszú szakaszon teljesen kipusztult.

 

Nyílt levélben fordult az államfőhöz az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke Keresztes László Lóránt, aki arra kérve Novák Katalint: szólaljon fel a Sajó, valamint az ország más folyóinak védelmében, vesse latba befolyását a súlyos környezetpusztítás megállítása érdekében.

 

Keresztes László Lóránt a levélben írt a Sajó folyón Szlovákiában megvalósuló súlyos ökológiai katasztrófáról, és arról, hogy az ügyben a szlovák korány tétlenségét, valamint a magyar kormány és kormánypártok passzivitását látva fordult a köztársasági elnökhöz.

 

A folyó szennyezéséről kifejtette: a vízfolyás élővilága egy hosszú szakaszon teljesen kipusztult, a szennyezés pedig nem állt meg a határon, immár a magyarországi szakaszon is mérhető a víz károsanyagtartalmának határérték feletti szintje.

 

A szlovák hatóságok hónapokon át tétlenül nézték a bezárt ércbányából a folyóba ömlő szennyezést, és az elmúlt hetekben elvégzett beavatkozás a problémát csak részben orvosolta, a szennyezés azóta is folyamatos – folytatta.

keresztes-sajó
Keresztes László Lóránt a folyó szennyezett, szlovákiai szakaszánál egy májusban készült fotón (A kép forrása a politikus Facebook-oldala)

Felidézte azt is, hogy maga minden fórumon próbálta mind a szlovák, mind a magyar kormány figyelmét felhívni az azonnali cselekvés fontosságára. Kétszer volt a szennyezés helyszínén, a Rozsnyói járásban, majd a múlt héten hivatalos úton járt Pozsonyban, ahol a szlovák parlament környezetvédelmi bizottságának elnökével tárgyalt. Ott megerősítették azt, amit a szlovák hatóságok csütörtökön nyilvánosan is elismertek: a problémára a mai napig nem találtak teljes megoldást.

Magyarországnak mindent meg kell tenni a szennyezés megállításáért, azt meg kell követelni a szlovák hatóságoktól, és ha szükséges, szakmai segítséget kell nyújtanunk

– szögezte le a levélben.

 

Emlékeztetett arra is, hogy a szakbizottság vezetőjeként valamennyi frakciót meghívta egy közös politikai nyilatkozat elfogadása érdekében, ám az egyeztetésen a kormánypártok nem vettek részt. Szerinte ezzel azt mutatják, hogy továbbra sem kívánnak aktívan tenni a Sajó szennyezésének megállításáért.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló