2023. szeptember 30., Jeromos

Mindenki ügye

#kormány #alkotmánybíróság #varga judit #schiffer andrás #menekültügy

Az Alkotmánybíróság nem ment bele a kormány utcájába menekültügyben

Kósa András/Azonnali.hu 2021.12.10. 15:11

Sem konkrét uniós bírósági döntést, sem konkrét szabályozás hatékonyságát nem vizsgálhatja az Alkotmánybíróság – állapította meg a testület saját hatáskörével kapcsolatban, a kormány indítványára. Pedig Varga Judit a jelek szerint valami mást szeretett volna.

azonnalipp

Precízen értelmezte a saját hatáskörét az Alkotmánybíróság, szerencsére nem ment bele abba, hogy a kormánypropaganda eszköze legyen. Ráadásul ezt a hatáskört az új alaptörvénybe gyakorlatilag egy az egyben emelték át a korábbi Alkotmányból

– mondta a testület pénteki döntésével kapcsolatban az Azonnalinak Schiffer András.

 

Az ügyvédet azután kérdezte meg az azonnali.hu, hogy az Ab elbírálta a kormány beadványát a magyar menekültügyi szabályozással, pontosabban az Európai Unió Bíróságának erről hozott döntésével kapcsolatban.

 

Régóta húzódó vita

 

Tavaly decemberben ugyanis az EB elmarasztalta Magyarországot a tranzitzónák miatt, mondván,

az oda kényszerített menedékkérők nem kapnak hozzáférést az uniós menekültügyi rendszerhez és jogellenesen, az emberi méltóságukat megsértve bánnak velük a szögesdróttal körülvett zónákban, ahol konténerekben kell lakniuk.

Varga Judit igazságügyi miniszter ezután fordult az Ab-hez, kérve, hogy foglaljon állást: Magyarország végrehajthat-e olyan uniós bírósági ítéletet, ami ahhoz vezethet, hogy egy külföldi huzamosabb ideig jogcím nélkül tartózkodhatna Magyarországon.

menekültek-halsinki
Kép forrása: HunHelsinkiCommittee / Twitter

 

Schiffer szerint

az Alkotánybíróság egyértelműen kimondta, hogy konkrét menekültügyi, vagy bevándorláspolitikai esetekben az uniós közös hatáskörgyakorlás hatékonyságát nem vizsgálhatja – bár a kormány szándéka erre is irányult.

A tagállam is léphet, ha...


A testület csak annyit állapított meg, hogy létezhet olyan eset, amikor ez nem effektív. Ekkor viszont érvénybe lép a szubszidiaritás elve és a tagállam magához vonhatja a jogalkotási hatáskört addig, amíg az EU nem képes a szabályozás hatékony érvényesítésére.

 

Az Ab azt is kimondta – szintén a kormány szándéka ellenére –, hogy nem vizsgálhatja felül az Európai Bíróság konkrét ítéletét. A határozat szintén szól arról, hogy az emberi méltóság védelmébe az önazonosság védelme is beletartozik.

schiffer andrás mti komka péter
Fotó: MTI

Ha a nem effektív uniós közös hatáskörgyakorlás miatt veszélybe kerül a nemzeti önazonosság (például tömeges bevándorlás van), akkor keletkezhet a magyar államnak intézkedési kötelezettsége, de az emberi méltóság védelmének kötelezettsége minden vonatkozásban terheli az államot. Bárki is tartózkodik Magyarország területén, megilleti méltóság védelme függetlenül attól, van-e jogcíme a tartózkodásának

– mondta az Azonnali megkeresésére Schiffer András.

 

Az ügyvéd szerint

az ellenzék örülhet, amiért az Ab egyértelműen kimondta, hogy az emberi méltóság érvényesülését minden esetben szem előtt kell tartania a kormánynak. Az az általuk gyakran hangoztatott érv ugyanakkor az Ab ítélete alapján sem állja meg a helyét, hogy az uniós csatlakozással az EU a tagállamok helyett gyakorolhatja szuverenitásukat.

A tagállamok ugyanis arra szerződtek, hogy ahol hatékonyabb a közös hatáskörgyakorlás, ott az uniós intézmények alkothatnak jogot, de ahol nem ezt áll fent, ott megmarad a tagállamok szuverenitása" – összegzett az egykori politikus.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló