2022. augusztus 15., Mária

Mindenki ügye

#tv2 #köztévé #elkxrtuk

Amatőr módon manipulált a közmédia az Elk*rtukról a TV2 érdekében

Kósa András/Azonnali.hu 2022.03.25. 12:45

Már a látszatra sem adnak a köztévében, amikor amatőr módon játszanak a nézettségi adatokkal.

azonnalipp

Március 14-én mutatták be a Fidesz-közeli KESMÁ-hoz tartozó TV2 csatornán Kálomista Gábor filmjét, az ElkXrtukat, amely az őszödfiun beszéd történetét dolgozza fel elég sajátos nézőpontból. A filmet a Nielsen Közönségmérés adatai szerint összesen 552 ezren nézték meg.

 

Az RTL Klub majdnem egy héttel később, március 20-án vetítette Volodimir Zelenszkij jelenlegi ukrán elnök korábbi, A népe szolgája a című tévésorozatának első részeit. Ezt a Nielsen szerint 561 ezer néző követte. Mint a Média1 szakportál kiszúrta, ennek ellenére a köztévé híradójában egy egészen nevetséges riportban azt állították, hogy „nézettebb volt a Gyurcsány-film”.

 

Ezt az adás szerkesztőinek úgy sikerült összehozniuk, hogy nem a tényleges nézők számát, hanem más statisztikát vetettek össze.

Az állami hírcsatorna a riportban azt bizonygatja, hogy az ElkXrtuk úgymond nézettebb volt, mint az RTL Klub által bemutatott A nép szolgája című ukrán sorozat premier része. Ezt azzal próbálják igazolni, hogy a teljes lakosságban a vetítés időpontjában éppen televíziónézők hány százaléka (shr%) választotta a műsort, azaz hány százalék jutott rá az éppen tévénézők között

– írta a Média 1.

 

Magyarázatként hozzátették, hogy a százalékos adatokat (a közönségarányt) ugyanis semmiképp sem lehet összevetni nem azonos időpontban futó műsorok esetében, csak a nézőszámot.

Hiszen az, hogy éppen hányan kapcsolják be egyáltalán a tévéjüket az adott idősávban, folyamatosan változik, és a két műsor nem azonos időpontban került adásba, így a bázisszám is eltérő

– írták.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

(Indexkép forrása: M1 Híradó / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló