2024. július 24., Kinga Kincső

Mindenki ügye

#zöldfül #állatvédelem #bóday pál

Állatvédelmi Kódexet írtak alá Magyarországon

Barna Benedek 2021.10.17. 12:50

A kápolnai Macskaárvaház Alapítvány vezetője fontosnak nevezte, hogy a különböző, állatvédelmet érintő területek képviselői közös nyilatkozatot adtak ki.

 

Megszületett Magyarország első állatvédelmi kódexe, a kezdeményező Állatorvostudományi Egyetem mellett az okmányt 14 másik szervezet írta alá múlt héten, az állatok világnapja alkalmából.

 

Az MTI beszámolója szerint az aláíráskor Sótonyi Péter, az egyetem rektora emlékeztetett:

az Állatvédelmi Kódex egységben született meg az Állatorvostudományi Egyetem, a tudományos élet képviselői, a legkülönbözőbb kormányzati szervek és a civil szféra tagjai, az önkéntes állatvédők támogatásával.

A rektor hangsúlyozta: olyan állatszerető, értékelvű közösség született, amelynek tagjai önkéntes elkötelezettséget vállalnak a szakmai alapokon és együttműködéseken nyugvó állatvédelem mellett.

A kódex nemcsak a társállatokra, hanem valamennyi állat védelmére alakult meg. Ahhoz, hogy a kódexben leírtak egészében teljesüljenek, maradéktalan összefogásra van szükség

– tette hozzá.

DSZZS20211004040
A Kódex aláírói, köztük Balról Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora (b8) és Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos (b7). (Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

 

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért s végrehajtásáért felelős miniszteri biztos arra buzdított minden állatvédelemmel foglalkozó állami, szakmai és civil szervezetet, hogy csatlakozzanak az Állatvédelmi Kódexhez, lépjenek fel közösen az állatok jóllétét előtérbe helyező szövetség mellett, hiszen az állatvédelem közös ügy (a csatlakozásra az Állatorvostudományi Egyetem honlapján keresztül van lehetőség, ITT).

 

A Kódex első aláírói, vagyis Alapítói voltak:

 

– azÁllatorvostudományi Egyetem (kezdeményezőként),
– a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos,
– az Országos Rendőr-főkapitányság,
– a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal,
– a Magyar Állatorvosi Kamara,
– a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara,
– a Fővárosi Állat- és Növénykert,
– az Országos Magyar Vadászati Védegylet,
– a Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft.,
– a NOÉ Állatotthon Alapítvány,
– az Állatmentő Szolgálat Alapítvány,
– a Hangya Közösség,
– az Ebugatta.hu,
– a Kutyabarat.hu,
– a Hunland Trans Kft.

 

Széles társadalmi bázisa van a nyilatkozatnak

 

Az Állatvédelmi Kódex létrejöttével kapcsolatban a kápolnai Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bóday Pál pénteken a TV Egernek nyilatkozva elmondta: az állásfoglalás újdonsága, hogy egy nagyon széles társadalmi bázison alapul.

Ez az első olyan nyilatkozat itthon ebben a témában, amit tulajdonképpen minden, az állatvédelmet érintő területről egy-egy fontos szereplő legalább aláírt.

Bóday Pál hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a Vadászati Védegylet, a Cirkuszművészeti Köztpont és az állatok szállításával foglalkozó Hunland Trans Kft. is az első aláírók között volt. Fontosnak nevezte ugyanis, hogy ezt a dokumentumot nem kizárólag állatvédők dolgozták ki, írták alá és tették közhírré.

 

 

Tulajdonképpen egy szándéknyilatkozatról van szó, ami arra vonatkozik, hogy igyekezni kell "olyan viselkedést tanúsítani, ami kíméli az állatokat".

Az aláírók vállalják, hogy amennyiben állattartók, igyekeznek a tőlük telhető legteljesebb mértékben biztosítani a gondozásukban lévő állatoknak az "öt állati szabadságot" (éhség és szomjúság nélküli élet, szükségtelen kényelmetlenség, fájdalom, megelőzhető sérülés és betegség nélküli élet, lehetőség a fajnak illetve fajtának megfelelő viselkedés kifejezéséhez, félelem és gyötrelem nélküli élet).

Bóday Pál hozzátette: ezeket adott esetben nehéz lehet betartani, de törekedni kell rá.

 

A Kódex szövege az egyetem honlapján olvasható, IDE KATTINTVA.

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló