2024. július 24., Kinga Kincső

Mindenki ügye

#állatvédelem

Állatvédelmi civil szervezetek: romlik az állatvédelem helyzete Magyarországon

Csarnó Ákos - MTI 2023.10.11. 11:55

Romlik a helyzet.Romlott az állatvédelem helyzete az utóbbi években Magyarországon állatvédő civil szervezetek szerint, amelyek jelezték, hogy a korábbiaknál jóval kevesebb állatot fogadnak örökbe a menhelyekről, és a menhelyek egyre romló gazdasági környezetben működnek.

A 42 civil szervezetet tömörítő Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) azt közölte, hogy az általuk üzemeltetett 36 menhelyen egy időben több mint 5 ezer kutya és 1500 macska ellátásáról gondoskodnak. Megjegyezték, hogy míg korábban az örökbefogadás aránya évente általában 30-50 százalékos volt, ez az elmúlt néhány évben jelentősen csökkent.

A MÁTSZ tagjai a gazdálkodásukat elsősorban az állampolgárok 1 százalékos szja-felajánlásából és tárgyi adományokból biztosítják, az állami segítség azonban kis mértékű. Emlékeztettek rá, hogy tavaly nyáron a civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat állt rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre. Ebből a szövetség 15 tagszervezete együttesen körülbelül 40 millió forintot kapott. 

 

A tavaly megugró energia-, ellátási és állatorvosi költségek miatt 2023 májusára tartalékaik elfogytak, és fennmaradásukat, a menhelyek működését csak az állampolgároktól napról-napra érkező támogatásoknak köszönhetik - jelezte a MÁTSZ.

 

A szövetség szerint az állatvédelem állapota az utóbbi években jelentősen romlott az országban. Ezen csak az állampolgárok tudatosságának növelésével, hiteles szakemberek képzésével lehet segíteni, valamint, ha az állatvédelmet már az általános iskolai oktatásba is beemelik.

 

A 25 tagszervezetből álló Magyar Állatvédők Országos Szervezete Egyesület (MÁOSZ) arról számolt be, hogy hetente 1-2 kutyát tudnak örökbe adni, azonban egyre több állat kerül be a menhelyekre. Tagszervezeteiknek a működési költségek, a gáz, a villany és a gyógyszerek ára, illetve az orvosi költségek emelkedése jelentette a legnagyobb kihívást, azonban egyetlen menhelyet sem kellett bezárniuk.

 

A MÁOSZ álláspontja szerint még nagyon sok feladatot kell elvégezni ahhoz, hogy az állatvédelem jól működjön. Ezért már óvodás, iskolás korban el kell kezdeni az állatvédelmi oktatást, bemutatni a felelős állattartást.

 

Az állatvédelmi civil szervezetek igyekeznek mindent megtenni azért, hogy az állatoknak minél jobb körülményeket biztosítsanak. Kiemelt feladatuknak tekintik egyebek között a kóbor kutya és macska állomány felszámolását, a kötelező chipek ellenőrzését, a szaporítótelepek megszüntetését, valamint az állatkínzók elleni szigorúbb fellépés előmozdítását - hangsúlyozta közleményében a MÁOSZ.

 

indexkép: Getty Images Hungary

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló