2022. november 26., Virág

Mindenki ügye

#választás 2022 #magyar kétfarkú kutya párt

Akár a mérleg nyelve is lehet a Kutyapárt április 3. után


Ehhez azonban be kellene jutnia a parlamentbe, ami kevéssé valószínű. A 21 Kutatóközpont megnézte, hogyan hatna a választás eredményére, ha ez mégis sikerülne nekik.

azonnalipp

Ha bejutna az MKKP a parlamentbe, akkor az ellenzék és a kormány is várhatóan két-két mandátummal kevesebbet kapna, így a kétfarkúak nemcsak az ellenzék, hanem a Fidesz kormányalakítását is nehezebbé tehetik,

és akár olyan helyzet is előállhat, hogy az MKKP lenne a mérleg nyelve

– írja a 21 Kutatóközpont az MKKP-t vizsgáló új elemzésében.

 

Mandátumok és arányok

 

A Kutatóközpont mandátumkalkulátora szerint ha nem jut be az MKKP (és a Mi Hazánk sem), akkor az ellenzéknek 3 százalékpontos előny is elég lehet a kormányalakításhoz szükséges abszolút többség megszerzéséhez.

Ha viszont bejutnak a kétfarkúak, akkor ehhez a hatpárti koalíciónak 4-5 százalékpontos szavazattöbbséget kell szereznie.

A magyar hibrid választási rendszer sajátosságai miatt az a helyzet, hogy a Fidesz akár 2-3 százalékpontos vereség mellett is tudna kormányt alakítani, az ellenzék kormányalakításához pedig legalább 3 százalékpontos győzelem kellene – ha csak ez a két tömb jut be a parlamenbe.

 

Ezeket az arányokat tolja el egy harmadik párt bejutása.

Ha ez a harmadik párt az MKKP lenne, akkor a Fidesznek már csak 1-2 százalékpontos vereség férne bele az abszolút többség megszerzéséhez, az ellenzéknek viszont 4-5 százalékpontos előny kellene ehhez a Fidesszel szemben.

Ha épp csak bejut az MKKP, akkor csak 4 mandátumot szerez, és ezzel inkább az ellenzéki többség megszerzését nehezíti. Minél jobban szerepelnek azonban a kétfarkúak, annál nehezebb lesz a Fidesznek többséget szereznie: ha például az MKKP 6 százalékot kap, akkor a Fidesz már csak úgy szerezhetne abszolút többséget, ha legfeljebb 1 százalékpontos vereséget szenved el az ellenzéktől.

 

Ha egyáltalán bejutnak

 

A 21 Kutatóközpont elemzése szerint azonban valószínűbb, hogy az MKKP nem fog bejutni a parlamentbe, ugyanis

 

– „a közvélemény-kutatások átlagosan 3 százalékos támogatottságot mérnek a pártnak, és ebben a tartományban a hibahatár már jóval kisebb, különösen, ha az intézetek átlagát vesszük alapul”;

 

– kulcsfontoságú a mozgósítás, márpedig az MKKP szavazói jóval kisebb arányban jelezték biztosra a részvételüket, mint a Fidesz vagy az ellenzék szavazói,

 

– és a kétfarkúaknak már az aláírások összegyűjtése sem ment minden esetben könnyen;

 

– „ráadásul 27 helyen nem állítanak jelöltet, márpedig jelölt nélkül a korábbi tapasztalatok szerint a listás támogatottság is alacsonyabb szokott lenni”.

kutyapárt-fb
Kép forrása: MKKP / Facebook

De kik az MKKP szavazói?


A Kutyapárt szavazói fiatalabbak és magasabb végzettségűek, mint a teljes népesség átlaga:

 

– mindössze 25 százalékuk az alapfokú végzettségű (a teljes népességben ez az arány 42 százalék);

 

– csak 6 szalékuk 65 feletti, viszont felülreprezentáltak a két legfiatalabb korosztályban, összesen 66 százalékuk 18-39 éves, míg ez a teljes népességben 33 százalék.

 

– emellett a kutyapárti szavazók 25 százaléka budapesti, az összes szavazó esetében ez az arány csak 17 százalék.

 

A kutatás szerint a kétfarkú-szavazók 60 százaléka kormányváltást akar, és csak minden ötödik szavazójuk szeretné, ha maradna a jelenlegi kormány.

A kutyapárti szavazók között több mint kétszer annyian választanák Márki-Zay Pétert miniszterelnöknek, mint Orbán Viktort.

A 21 Kutatóközpont az elemzést országos közvélemény-kutatási adatokon végezte, az adatfelvétel az Iránytű Intézet által 2021 októberben, novemberben és decemberben történt. Az összevont teljes adatbázis 5000 elemű, ebből 246 fő MKKP-szavazó.

 

A 21 Kutatóközpont teljes elemzését az alábbi linken lehet elérni.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló