2023. március 22., Beáta Izolda

Mindenki ügye

#infláció

Akár 20 százalék fölött tetőzhet az infláció, negyed százada nem látott drágulás jöhet

Csarnó Ákos 2022.09.07. 15:43

 

Augusztusban várhatóan tovább emelkedik az infláció szakértők szerint, az év végére pedig akár a 20 százalékot is elérheti a drágulás üteme. Erre 1996 óta nem volt példa – írta a Portfolio. A júliusi 13,7 százalékról 15,7 százalékra emelkedhet az infláció a megkérdezett elemzők várakozásainak átlaga szerint. 

 

Augusztusban még nem kerülnek be a megemelt rezsiárak, de a kedvezményes benzinár jogosultjainak szűkülése igen, ami rárakódik az amúgy is magas élelmiszerár növekedésre. A forint gyengülése várhatóan tovább emelte az ipari cikkek inflációját.

 

Az ársapka változása egy százalékkal emeli majd a havi alapú inflációt. Az árstopok fenntartásával pedig 20 százalék körül lenne a csúcs, anélkül pedig a 22 százalékot is meghaladhatja. Ha enyhülnek az ellátási anomáliák az üzemanyag kiskereskedelemben a finomítók újraindításával és a folyami szállítás normalizálódásával, akkor látunk esélyt arra, hogy a kormány nem engedi rá a magas üzemanyagárakat a lakosságra pont akkor, amikor azok éppen szemebsülnek a megemelkedett rezsiszámlákkal.

 

Az inflációs pálya görbéjét elsősorban az EU-val való megegyezés és az energiapiaci konszolidáció tudná mérsékelni.

 

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló