2022. augusztus 8., László

Mindenki ügye

#nébih #termékvisszahívás #jogsértés #akácméz

Több üzletlánc is árusította a hamis akácmézet – Most lekerült a polcokról

Barna Benedek 2021.11.25. 11:41

A Mézkiszerelők Egyesülete szerint a legnagyobb hazai mézeladó megkárosította a vásárlókat, hiszen az akácméz ára jóval magasabb, mint az egyéb mézeké.

 

Akácmézként árulták az áruházláncok a legnagyobb belföldi mézeladó, Klenáncz József termékeit, melyekről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrég kimondta, hogy "nem viselhetik az akácméz elnevezést" – számolt be a 24.hu.

 

Mint írják, a hivatal a Magyar Mézkiszerelők Egyesülete és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület jelzése alapján kezdte el vizsgálni a CBA-üzletekben érdekelt Klenáncz József mézüzemének akácmézként forgalomba hozott termékeit, miután az egyesületek élelmiszer laboratóriumi eredményekre hivatkozva azt állították, hogy Klenáncz akácmézeinek nincs sok köze az akáchoz.

 

Az Egyesület tájékoztatása szerint a vezetőjüket a Nébih elnöke szeptember végén fogadta, és akkor kijelentette, hogy szerinte sem akácmézet árul Klenáncz, ezért visszahívatja ezeket a tételeket. A hivatal azután november 9-én tette közzé a honlapján a hivatalos értesítést arról, hog Klenáncz jogsértést követett el. Közölték:

az A1, A6, A7 tételazonosítóval megjelölt akácmézek a laboratóriumi és nyomon követési vizsgálatok alapján nem viselhetik az akácméz megnevezést, emiatt minőségmegőrzési időre és kiszerelési egységre való tekintet nélkül elrendelték a termékek forgalomból való kivonását.

pikrepo-com (1)
Fotó: pikrepo.com – Képünk illusztráció

A Mézkiszerelők Egyesülete összesen 10 Klenáncz-féle akácmézet is bevizsgált, és ezek közül egyik sem érte el azt a gyümölcscukor-szőlőcukor arányt, hogy ezeket akácméznek lehessen nevezni. A 24.hu úgy tudja, a Nébih is vizsgál további Klenáncz-féle akácmézeket, csak még nem fejeződött be az összes termék kiértékelése.

 

Akácméz áron, de nem akácmézzel kereskedett

 

Az egyesület a 24.hu-nak azt írták: szerintük

Klenáncz megkárosította a fogyasztókat, hiszen az akácméz ára 50-100 százalékkal magasabb, mint az egyéb mézeké.

Klenáncz József nem nyilatkozott a 24.hu-nak a jogsértéssel kapcsolatban.

A hamis akácmézet árusította a CBA, a Spar és a Tesco is. Mindegyik üzletlánc arról tájékoztatta a portált, hogy a kifogásolt termékeket visszahívták.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló