2024. május 24., Eszter Eliza

Mindenki ügye

#támogatás #mezőgazdaság #agrárminisztérium #vidékfejlesztés

Lazít a kormány: akár leépítés is lehet a támogatott mezőgazdasági vállalkozásoknál

Barna Benedek 2022.08.22. 16:41

Nem fog automatikusan a Vidékfejlesztési programban elnyert támogatás elvesztésével járni, ha egy vállalkozás nem tartja szinten a foglalkoztatottságot.

 

Az Agrárminisztérium közlése szerint a kormány a háborús gazdasági környezetre és az extrém aszályhelyzetre hivatkova úgy döntött, hogy egyes támogatásokhoz nem feltétlenül fog munkaerő-megtartási kötelezettség is kapcsolódni.

 

A tárca MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében felidézik, hogy a Vidékfejlesztési program 2015-ös elfogadása óta a beruházási támogatásokat elnyert vállalkozásoknak kötelező a foglalkoztatást legalább szinten tartani. Ha pedig ennek az előírt kötelezettségnek a kedvezményezettek nem tesznek eleget, a támogató automatikusan eláll a támogatói szerződéstől és visszaköveteli a kifizetett támogatást.

 

Az Agrárminisztérium szerint az előírás visszamenőleges módosítására az Európai Bizottsággal történt korábbi egyeztetés alapján nincs is mód, de most a kedvezőtlen körülmények miatt a minisztérium úgy határozott, hogy mérséklik az előíráshoz kapcsolódó jogkövetkezményt.

Mivel a munkaerőpiaci helyzet és a jelenlegi, aszállyal sújtott gazdasági helyzet jelentős kihívás a gazdaságok számára, minden érintett felhívás – saját tagállami hatáskörben megtehető enyhítéssel – módosul. Ennek értelmében a támogatástól történő elállás nem következik be automatikusan, az Irányító Hatóság az egyedi körülményeket és az elmúlt időszak egyes vállalkozásokat érintő gazdasági hatásait figyelembe véve mérlegel majd"

– fogalmaz a tárca közleménye.


Az enyhítés érinti az állattartók, a kertészeti vállalkozások, az élelmiszer-feldolgozók és az erdőgazdálkodók beruházásait is, az erre vonatkozó pályázati felhívás módosításai folyamatosan jelennek meg.

 

 

(Indexfotó: Balázs Attila / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló